Elemző: kiéleződtek a helyreállítási alapról szóló viták

Külföld, 2020.07.11

Az elmúlt napokban éles viták folytak az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatban is - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

A helyreállítási alapról szóló megállapodást akadályozza, hogy egyes országok egyáltalán nem akarnak hitelt felvenni annak érdekében, hogy más országokon segítsenek, ugyanakkor a csőd közeli állapotba került tagállamok ragaszkodnak a támogatások gyors folyósításához - magyarázta. A jövő hétvégi EU-csúcson jó esély van arra, hogy a tagállamok lépéseket tegyenek a megegyezés felé - vélekedett.

Brüsszelben ismét felmerült, hogy a helyreállítási alap kifizetését a jogállamiság bizonyos kritériumihoz kötnék - hívta fel a figyelmet. A 2015-ös migrációs válság után került előtérbe a jogállamisági kérdésköre, amely valójában egy "politikai furkósbotként" használt szankciórendszer - jelentett ki. Brüsszel a jogállamiság kérdésköre által mindenféle szankciórendszert állít fel azokkal az országokkal szemben, amelyeknek politikai álláspontjai nem felelnek meg egyes nyugat-európai vezetőknek - magyarázta Deák Dániel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!