Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték egy németországi autós ámokfutás elkövetőjét

Külföld, 2022.08.16

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden egy öt halálos áldozatot követelő németországi autós ámokfutás elkövetőjét.

Az ötrendbeli emberölés és tizennégy rendbeli súlyos testi sértés miatt elítélt férfi 2020. december 1-jén Trierben városi terepjárójával nagy sebességgel behajtott egy sétálóutcába, halálra gázolva öt embert - köztük egy kilenchetes csecsemőt és édesapját - és megsebesítve 18 másikat.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományi városban született 52 éves német férfi ügyében nem tártak fel terrorizmusra vagy vallási indítékra utaló adatokat.

A trieri tartományi bíróság bizonyítottnak találta, hogy a vádlott szándékosan hajtott a tömegbe, és az volt a célja, hogy minél több emberben kárt tegyen.

Ezért különösen súlyosnak minősítették bűncselekményeit. Ez a minősítés azzal jár, hogy az elítélt nem kerülhet feltételesen szabadlábra a büntetés első 15 évének letöltése után.

A bíróság azt is elrendelte, hogy életfogytig vonják be a jogosítványát, és zárt pszichiátriai intézetben helyezzék el.

A perben szakértők kimutatták, hogy paranoid skizofréniában szenved és közveszélyes, az a rögeszméje, hogy egy nagyszabású összeesküvés áldozata.

Védői a szakvéleményre hivatkozva a vádlott korlátozott büntethetőségének megállapítását kérték, és azt indítványozták, hogy legfeljebb 15 év szabadságvesztésre ítéljék, és rendeljék el pszichiátriai kezelését.

Az ítélet nem jogerős. A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a védelem még nem döntötte el, hogy fellebbezzen-e.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!