Életveszélyesnek minősítették a floridai hatóságok a közelgő hurrikán okozta tengerparti áradásokat

Külföld, 2023.08.29

Életveszélyes parti áradásokra figyelmeztették a Florida északnyugati partvidékén élőket az amerikai hatóságok kedden a közeledő Idalia-hurrikán várható következményeiről szóló felhívásban.

A helyi vészhelyzetkezelési illetékesek úgy fogalmaztak, hogy "túlélhetetlen" körülményeket teremthetnek az áradások, és
arra hívták fel a figyelmet, hogy a parti területeken kötelező kitelepítés van érvényben. Hangsúlyozták, hogy Florida érintett térségében példátlan erejű viharra kell felkészülni, ami katasztrofális pusztítást okozhat.

Kedden a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Deanne Criswell, a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency - FEMA) igazgatója arra kérte az érintett területeken élőket, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Ron DeSantis kormányzó kedden megismételte felszólítását a partvidék elhagyására, és arra kérte a vihar várható útvonalán élőket, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést.

Georgia kormányzója, Brian Kemp szintén veszélyhelyzetet hirdetett az állam területének egy részére, amelyet a várakozások szerint szerdán ér el a hurrikán középpontja.

Floridában már hétfőn készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, valamint több tízezer szakembert, hogy a vihar átvonulása okozta várható áramkimaradásokat mielőbb megszüntethessék, a felkészülés részeként pedig próbálták megerősíteni a vezetékeket.

Elővigyázatosságból St. Petersburg városában biztonságba helyezték az ott működő Dalí Múzeum legértékesebb darabjait. Spanyolországon kívül a floridai kulturális intézmény rendelkezik a világon a legnagyobb Dalí-gyűjteménnyel. A múzeum 2011-ben épült úgy, hogy a legmagasabb fokozatú hurrikánnak is ellenálljon.

A Chevron olajvállalat kedden kiürítette a Mexikói-öbölben működő olajkitermelő-tornyokat a hurrikán átvonulásának idejére.

A 2-es erejű hurikánná fokozódott Idalia helyi idő szerint kedden délben mintegy 400 kilométerre járt Florida északnyugati partvidékétől a Mexikói-öböl fölött. A viharzóna a meteorológusok szerint tovább erősödik és 3-as fokozatú hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességű széllökésekkel éri el Florida partvidékét Tampa városától északra. Florida után Georgia állam fölé vonul, majd a hét második felében Dél- és Észak-Karolina érintésével, némileg gyengülve elhagyja a szárazföldet, hogy az Atlanti-óceán fölött megszűnjön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!