Elhalasztották a voksolást a szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról

Külföld, 2022.12.13

Csütörtök délutánra halasztották a pozsonyi törvényhozás képviselői az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartandó parlamenti szavazást kedden.

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok - a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom - és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Az indítványt azzal indokolták, hogy szerintük "a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel".

A bizalmatlansági indítványt közel két hete adták be, parlamenti vitája már a múlt héten lezárult, a voksolást - vélhetően a háttérben folytatódó egyeztetések miatt - eredetileg keddre tűzték ki. Végül azonban egy - a további egyeztetések szükségességével indokolt - képviselői javaslat alapján tovább halasztották. A halasztásról szóló javaslat 77 igen voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol a kormánykoalíció 74 parlamenti képviselővel rendelkezik.

Bár a voksolás elhalasztása elemzői vélemények szerint javíthatja a háttéralkuk megkötésének és így a Heger-kabinet megmaradásának esélyeit, a pozsonyi kormányzás jövője továbbra is ingatag. Amennyiben a bizalmatlansági indítványt csütörtökön mégis megszavazzák, ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor. A végső lehetőség az előrehozott parlamenti választások kihirdetése lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!