Elhunyt XVI. Benedek - Amerikai politikai és egyházi vezetők elkötelezett teológusként emlékeztek XVI. Benedekre

Külföld, 2022.12.31

Elismert egyháztudósként marad meg az emlékezetben a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, akit egész életében hite és elvei vezéreltek az egyház iránti elkötelezettségben - írta az amerikai elnök közleményében.

Joe Biden felidézte 2011-es, alelnökként tett vatikáni látogatását: "mindig emlékezni fogok nagylelkűségére, a fogadtatásra és jelentőségteljes beszélgetésünkre" - fogalmazott a katolikus hitű elnök. A jótékonyságról szóló igehirdetése legyen mindenki számára ösztönző - zárta Joe Biden.

Az amerikai külügyminisztérium rövid közleményben fejezte ki részvétét a Vatikán felé, amiben XVI. Benedeket elkötelezett vallási vezetőként, a vallásközi párbeszéd támogatójaként méltatta.

Az Egyesült Államok Képviselőházának leköszönő elnöke globális vezetőként emlékezett Benedekre, akinek elkötelezettsége, tudományos műveltsége és reményt sugárzó üzenetei minden vallás tagjait lelkesítették. A szintén katolikus vallású Nancy Pelosi felidézte a volt pápa nagy hatású, "az Isten szeretet" kezdetű enciklikáját, ami a közhivatalt viselők kötelességeként jelöli meg az igazságért folytatott harcot.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke nagyszerű egyháztudósként emlékezett a korábbi katolikus egyházfőre, akinek lemondása megrázta a világot. Timothy Broglio érsek hangsúlyozta: Benedek lemondása annak a felismerésnek a jele volt, hogy fizikai korlátokba ütközött annak az óriási feladatnak az ellátásában, amit katolikusok milliárdjainak főpásztori pozíciója megkíván. Csendes imákban, tanulmányokkal töltött életével távozása után is arra tanította egyházának tagjait, hogy miként lehetnek Krisztus igaz tanítványai - írta az amerikai katolikus egyház vezető érseke.

A zsidó emberek igaz barátjának nevezte az elhunyt egyházi vezetőt az Amerikai Zsidó Bizottság. A szervezet szombaton kiadott közleménye szerint XVI. Benedek tovább haladt a megbékélés és a világ zsidóságával épített barátság útján, amelyre elődje, II. János Pál lépett. Az amerikai zsidóság vezető szervezete emlékeztetett arra, hogy Benedek lerótta kegyeletét Auschwitzban az antiszemitizmus áldozatainak emléke előtt, valamint az antiszemitizmust Isten és ember ellen való bűnnek nevezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!