Elhunyt XVI. Benedek - Vallástudós: Ratzinger szemléletét 1968 alapvetően meghatározta

Külföld, 2022.12.31

Az 1968-as lázadások, a világszerte lezajlott felfordulás alapvetően meghatározta Joseph Ratzinger szemléletét - mondta Máté-Tóth András vallástudós szombaton XVI. Benedek nyugalmazott pápa halála kapcsán.

"Az emeritus pápa számos művében kifejtette, hogy 1968-ban elindult Európában és Észak-Amerikában egy olyan folyamat, amely az igazság és az erkölcsi normák biztonságának szétesését jellemzi. Teológusként, a Hittani Kongregáció prefektusaként, II. János Pál pápa mellett tevékenykedve és pápaként is minden erejével ez ellen próbált küzdeni" - hangsúlyozta az egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítója az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A vallástudós hangsúlyozta: Ratzinger bíboros egyik legfontosabb állítása az volt, hogy a relativizmus miatt lettek talajvesztettek az emberek, és amiatt nem tudnak kapaszkodni világosan megfogalmazott, a világ kereszténysége számára leszögezett értékekbe, a szeretet és az igazság alapértékeibe.

"A maga törékeny testével és finom lelkével, érzékeny intellektusával próbálta ellensúlyozni ezt a folyamatot és erre hívta a mélyen hívőket, de azokat is, akik világosan, értelemmel keresik, minek nem szabad elveszni az életben, mert akkor minden elveszik" - fűzte hozzá Máté-Tóth András.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában szombaton délelőtt hunyt el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!