Élisabeth Borne marad a francia miniszterelnök

Külföld, 2023.07.17

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette Élisabeth Borne-t a miniszterelnöki székben, miután a köztársasági elnök szavatolni kívánja a "stabilitást és az alapvető munkát" - tudatta hétfő este a francia elnöki hivatal.

"A száznapos cél teljesült, és a nyugalom visszatért" - közölte az Elysée-palota. "Az ország fejlődik. A kormányzatnak folytatnia kell a munkát, és elő kell készíteni a vakáció utáni munkakezdést" - tette hozzá az elnöki forrás.

Az államfő, aki jelenleg az európai uniós és a latin-amerikai országok csúcstalálkozóján Brüsszelben tartózkodik, a döntéséről még a héten személyesen beszámol a francia lakosságnak.

A tavasz folyamán - időnként zavargásokba torkolló - több százezres tömegdemonstrációkon vitatott nyugdíjreform áprilisi kihirdetése után Emmanuel Macron ünnepélyes televíziós beszédben száz napot adott magának arra, hogy új lendületet biztosítson a 2022 májusában kezdődött második elnöki mandátumának "a megbékélés, az egység, az ambíció és a franciák szolgálatában végzett tevékenység" jegyében. Kijelentette akkor, hogy a július 14-i nemzeti ünnep lesz az "első elszámolás" ideje.

Az elnöki hivatal szerint az elővárosi zavargások után két héttel a nemzeti ünnepi rendezvények "sikeresek" voltak, incidensek nem történtek az országban.

A Le Monde című napilap értesülése szerint a hivatalában megerősített kormányfő a következő napokban kisebb átalakításokat végez a kormányban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!