TV műsor

Elise Stefanik New York-i képviselőt választották meg Liz Cheney helyére a republikánusok

Külföld, 2021.05.14

Elise Stefanik New York-i képviselőt választották meg a szerdán menesztett elnökségi tag, Liz Cheney helyére a republikánus képviselők  pénteken - számolt be az amerikai sajtó.

A Fox News amerikai hírcsatorna információi szerint a zárt ajtók mögött zajló szavazás után Stefanik azt mondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy elnyerte republikánus kollégái támogatását, és mindent elkövet, hogy "megmentse hazáját a radikális demokraták szocialista programjától." "Minden nap nagyon keményen fogok dolgozni, hogy megszolgáljam az önök bizalmát." - fogalmazott a képviselő.

Stefanik, élvezve Donald Trump volt amerikai elnök és a képviselőház republikánus vezetőinek támogatását, nagy fölénnyel, 134-46 arányban győzte le egyetlen komoly kihívóját, Chip Roy texasi képviselőt, aki az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy versenybe száll a megüresedett elnökségi pozícióért. Roy korábban azt nyilatkozta: Stefanikot túlságosan liberálisnak tartja ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a pártban.

Stefanik - akit 2015-ben, 30 évesen választottak meg és ezzel ő lett a legfiatalabb nő, aki elfoglalhatta helyét a kongresszusban - csütörtöki nyilatkozatában elutasította ezeket a kritikákat. Ígéretet tett arra, hogy harcolni fog azért, hogy a republikánusok egységesek legyenek a 2022-es félidős választásokon, ahol céljuk az alsóház irányításának visszaszerzése. "Egységesek vagyunk abban, hogy vissza kell nyernünk a többségünket, és azokra a károkra kell összpontosítsunk, amelyeket a Biden-Pelosi páros programja Amerikának okoz" - fogalmazott Stefanik, Joe Biden amerikai elnökre és Nancy Pelosi demokrata párti házelnökre utalva.

Liz Cheney a republikánusok elnökségi tagja volt és a harmadik legfontosabb pozíciót töltötte be a pártban, illetve a képviselőházi frakcióban. Azért fosztották meg vezetői pozíciójától, mert a január 6-i capitoliumi zavargások óta többször élesen bírálta Donald Trump volt elnököt, a zavargásokban játszott feltételezett szerepéért, és amiért a volt elnök többször is hangot adott meggyőződésének, miszerint a választásokon több tagállamban is csalások voltak.

Cheney egyike volt annak a tíz képviselőnek, aki igennel szavazott arra, hogy megindítsák-e Trump ellen a második alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Liz Cheney - aki Dick Cheney, George W. Bush alelnökének lánya - a szerdai szavazás után újságíróknak azt mondta: megbuktatását arra akarja felhasználni, hogy a republikánus pártot megpróbálja "leválasztani" a volt elnökről. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy a volt elnök soha többé ne kerüljön az Ovális Iroda közelébe" - fogalmazott a politikus.

Politikai szakértők szerint Cheney leváltása és a 36 éves Stefanik megválasztása egyértelműen azt mutatja, hogy a republikánusok többsége továbbra is lojális Donald Trumphoz. Elemzők korábban azt írták: a mostani párton belüli történések egyértelmű figyelmeztetést jelenthetnek azoknak a republikánusoknak, akik úgy gondolták, hogy 2022-ben Trump nélkül próbálják meg visszaszerezni a többségüket az amerikai törvényhozásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!