Elkezdődött Németországban az előzetes koalíciós egyeztetések második szakasza

Külföld, 2021.10.11

Elkezdődött hétfőn Berlinben a következő német szövetségi kormány megalakítását célzó előzetes egyeztetések második szakasza, amelyben már csak a szeptemberi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes szociáldemokraták tárgyalnak lehetséges partnereikkel. A legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt tervei szerint ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul a német szövetségi kormány.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) küldöttsége a tervek szerint tíz órán át folytatja az úgynevezett szondázás szeptember végén elindított folyamatát. Kedden ismét találkoznak, és vezetőik tájékoztatják a nyilvánosságot a közös kormányzás lehetőségének feltárását szolgáló egyeztetések alakulásáról.

A zárt ajtók mögött, szigorú hírzárlattal folytatott megbeszéléseket egészen a hét végéig folytatják, majd mérleget készítenek és eldöntik, hogy érdemes-e belevágni a hivatalos koalíciós tárgyalásba.

Az előzetes egyeztetés első szakaszában a Zöldek és az FDP a választáson a szociáldemokraták mögé szoruló CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel is tárgyaltak. Mindkét párt úgy ítélte meg, hogy csak az SPD-vel érdemes elmélyíteni a programok összehangolásáról szóló megbeszéléseket.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával végzett az első helyen. A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban.

A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt egyikük sem szorgalmazza, ezért a szociáldemokraták és a CDU/CSU is a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik FDP-t próbálják megnyerni koalíciós partnernek.

Ez lenne az első német szövetségi kormány a második világháború óta, amelyet három partner alkot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!