Ellenzéki alapítvány: tömeges razziát tartott a fehérorosz titkosszolgálat politikai elítélteknél és rokonaiknál

Külföld, 2024.01.23

A fehérorosz titkosszolgálat (KGB) tömeges razziát hajtott végre több városban egykori politikai foglyok lakásain és jelenlegi politikai foglyok hozzátartozóinál - számolt be Andrej Sztrizsak, a Fehéroroszországban szélsőséges szervezetnek minősített BYSOL fehérorosz szolidaritási alapítvány társalapítója a Zerkalo független fehérorosz hírportálnak.

A Vjaszna Emberi Jogi Központ tudomása szerint a rajtaütések során 37 embert vettek őrizetbe. A Zerkalónak az egyik politikai fogoly feleségének ismerőse is nyilatkozott arról, hogy a hölgynél is jártak a biztonsági erők emberei, és telefonon azóta nem érhető el. Szerinte a nőnél tett "látogatás" oka az volt, hogy egy olyan zárt chatszoba tagja volt, amelyen keresztül volt politikai foglyok hozzátartozói és volt politikai bebörtönzöttek kommunikáltak egymással. Hasonló helyzetet írtak le a hírportálnak egy másik politikai fogoly hozzátartozói is: egy férfi szüleit látogatták meg biztonsági tisztviselők, akik a családnak nyújtott "külföldi segítség" felől érdeklődtek.

A Vjaszna aktivistái arról számoltak be, hogy a biztonsági erők által felvett jegyzőkönyvekben szélsőséges csoportok finanszírozásáról, illetve azokban való részvételről szóló törvénycikkelyek szerepelnek.

Az emberi jogi központ kedden a Telegram-csatornáján arról is beszámolt, hogy az INeedHelpBY projektet a napokban szélsőséges szervezetnek minősítették a fehérorosz hatóságok. Az INeedHelpBY élelmiszereket adományoz olyan embereknek, akik politikai üldöztetés áldozatául estek, és nehéz anyagi helyzetben vannak. Az emberi jogi aktivisták nem tudták megmondani, hogy a mostani őrizetbe vételek összefüggnek-e a kezdeményezéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!