Ellopták a zimonyi Hunyadi-szobor kardját

Külföld, 2019.07.31

Szerdára virradóra ellopták a kilenc napja felavatott zimonyi Hunyadi János-szobor kardját, a hatóságok azonban már el is kapták a tolvajokat - közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap az internetes oldalán.

A magyar és a szerb államfő jelenlétében felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát Az újság közlése szerint a kard hamarosan visszakerül a helyére.

A bronzszobor kardját három férfi és egy nő lopta el, a nőt a rendőrség szabadon engedte, két férfit őrizetbe vett, egy után pedig körözést adott ki.

Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát a múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő.

Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát - amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira - a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor.
(MTI)

Galériánk

A magyar és a szerb államfő jelenlétében felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát A magyar és a szerb államfő jelenlétében felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát A magyar és a szerb államfő jelenlétében felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!