Elnökként kisebb létszámú kormányt és adócsökkentést tervez a madridi tartományi választások győztese

Külföld, 2021.05.05

Elnökként kisebb létszámú kormányt és adócsökkentést tervez a madridi tartományi választások konzervatív néppárti (PP) győztese - Isabel Díaz Ayuso erről az Antena3 kereskedelmi televíziónak adott interjúban beszélt szerdán.

Elmondta: az eddigi 13 helyett 10 tárca működne az új regionális kabinetben, amelynek összetételéről konkrétumokat nem kívánt elárulni. Elnökségének megkezdésével - a parlamenti választási folyamat lezárását követően - július elejére számol.

A politikus a nap folyamán sajtótájékoztatón úgy értékelte: győzelméhez "kölcsönkapott szavazatok" is hozzájárultak, ilyen az első szavazóké, valamint azoké, "akik eddig sosem tekintettek ránk", de most megtették, "mert az érdekeiket a sajátjaink elé helyeztük". "A fiatalok újból viszontlátják magukat a Néppártban és a liberális politikában" - fogalmazott.

Beszélt arról, hogy szeretné, ha ez a lelkesedés Madridból átterjedne egész Spanyolországra és a PP megnyerné a következő parlamenti választásokat.

A Néppárt 65 mandátummal végzett az élen a kedden rendezett tartományi választásokon, több mint megduplázva eddigi képviselői helyeit. A tartományi parlamentben 69 mandátumra lenne szüksége az önálló kormányzáshoz elegendő abszolút többséghez.

A június 8-án megalakuló új tartományi törvényhozás másik jobboldali pártja, a Vox már jelezte, hogy támogatni fogja Díaz Ayuso elnökké választását a parlamenti szavazáson.

"Készek vagyunk meghallgatnia az ajánlatát (...), elsöprő győzelmet aratott, rajta áll, hogy számít-e Voxra a (tartományi) kormányban" - mondta Santiago Abascal pártelnök azzal kapcsolatban, hogy koalíciós partnerként vagy külső támogatóként állnának-e mellé.

Isabel Díaz Ayuso két éve irányítja elnökként a madridi autonóm közösséget. Március elején előrehozott választások kiírását jelentette be így megelőzve, hogy koalíciós partnere, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben.

A választásokon a Ciudadanos nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így kiesett a madridi parlamentből, míg az országot koalícióban kormányzó szocialisták 37 mandátumukból 24-et őriztek meg a fővárost is magába foglaló tartományban.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes újságíróknak szerdán úgy nyilatkozott: a PSOE vereséget szenvedett Madridban, amelyre nem számított. Mint mondta, több mint egy évszázada működő pártként azonban tudják, hogyan kell értelmezni a történteket, és ki tudnak lépni belőle "reflexióval és munkával". Véleménye szerint a madridi választási eredmény nem átültethető az ország többi részére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!