Előrehozott parlamenti választást tartanak szombaton Szlovákiában

Külföld, 2023.09.29

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A választáson 25 politikai párt és mozgalom indul, köztük egy koalíció, az ő legfeljebb 150 fős listáikon szereplő képviselőjelöltekre adhatja le voksát az ország megközelítőleg 4,3 millió választásra jogosult polgára. A szlovákiai szabályok szerint a parlamenti választásokon a képviselőket közvetlenül, pártlistákról választják. A választáson induló pártoknak a leadott voksok legalább 5 százalékát, a koalícióknak pedig legalább 7 százalékát kell megszerezniük a bejutáshoz, az ezt a küszöböt átlépők a parlamenti mandátumokon arányosan osztoznak.

A választópolgárok országszerte mintegy hatezer választóhelyiségben szavazhatnak reggel héttől este tízig. A mostani választáson megközelítőleg 185 ezer elsőválasztó, vagyis olyan fiatal szavazhat, aki korábban még nem vehetett részt parlamenti választáson. A külföldről levélben szavazás lehetőségét mintegy 73 ezren igényelték, közülük a péntek déli határidőig több mint 58 ezren adták le voksukat, ami rekordnak számít. Szlovákiában a mostani parlamenti választás lesz az első, amelyben a helyi választási bizottságok a szavazatok összesítését kötelezően elektronikus módon végzik, és az eredményeket így küldik tovább.

A kampánycsend szerda éjféli életbelépését megelőző hetekben nyilvánosságra hozott felmérések adatai azt valószínűsítik, hogy a voksoláson 8-10 politikai csoportosulásnak lehet érdemi esélye a parlamentbe jutásra. Ezek legalább felének azonban csak a bejutáshoz szükséges küszöb körüli eredményt jósolnak, köztük a két éve ősszel egységesült felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek is.

A közvélemény-kutatások többsége már hosszú távon a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártjának, a Robert Fico vezette Irány-nak (Smer-SD) a győzelmét valószínűsíti, átlagosan 20 százalék körüli eredményt jósolva. Ugyancsak valószínűsíthető, hogy a második és a harmadik helyért Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a legutóbbi parlamenti választáson a törvényhozáson kívül maradt, progresszív liberális Progresszív Szlovákia (PS) és az Irányból korábban kilépett volt miniszterelnök, Peter Pellegrini pártja, a szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) küzdhet majd meg. Rajtuk kívül csak egy olyan politikai formáció van, amely befutó helyet szerezhet szombaton, ez a jelenleg parlamenten kívüli, nemzeti radikális Köztársaság (Republika).

Szombaton a voksolás reggel hét órakor kezdődik és ha nem lesz olyan jellegű fennakadás, amely miatt meg kellene hosszabbítani a szavazóhelyiségek nyitvatartását, akkor este tíz órakor ér véget. Érdemi részeredményekre már éjfél előtt számítani lehet, a nem hivatalos végeredmények pedig a hajnali órákban várhatóak. A hivatalos végeredményt vasárnap jelenti be a Központi Választási Bizottság (ÚVO).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!