Elstartolt Bajkonurból a Gagarin űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Külföld, 2021.04.09

Elstartolt Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulója alkalmából Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó, fedélzetén háromfős legénységgel.

Az Oleg Novickijt és Pjotr Dubrovot, az orosz Roszkoszmosz, valamint Mark Vande Heit, az amerikai NASA űrhajósát szállító Szojuz Msz-18-as űrhajó ultrarövid, kétfordulatú pályát követve, várhatóan 3 óta 25 perc repülés után, közép-európai idő szerint 13 óra 07 perckor csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás Raszszvet moduljához.

Az állomáson jelenleg két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi tartózkodik. A legénység utóbbi négy tagja tavaly októberben, a SpaceX Crew fedélzetén érkezett a Föld felszíne fölött mintegy 400 kilométeres magasságban keringő objektumra.

A Gagarin legénysége a tervek szerint 191 napot tölt majd a világűrben, mintegy félszáz tudományos kísérletet fog elvégezni és kétszer végez majd munkálatokat az űrbe kilépve, az új Nauka többfunkciós modul fogadásakor. Az űrállomás jelenlegi lakói közül hárman jövő héten térnek vissza a Földre.

A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin 1961. április 12-én startolt el Bajkonurból a Vosztok-1 fedélzetén. 108 perces repülésének évfordulóját az űrhajózás napjaként ünneplik meg Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!