Emberi jogi témában készült tudósítások írói kapták idén az EU Lorenzo Natali-médiadíjat

Külföld, 2022.06.22

Az emberi jogok területén, köztük az emberkereskedelem és a gyerekrabszolgaság témáján, valamint a bevándorlók munkaerőpiaci nehézségeinek feltárásán dolgozó újságírók kaptán idén az Európai Unió Lorenzo Natali-médiadíját - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A 30. alkalommal meghirdetett pályázatra érkezett mintegy 800 írás közül a díj zsűrije három újságírói alkotást ítélt példaértékűnek.

Díjat kapott a Delhiben élő Ritvika Mitra szabadúszó újságíró az indiai embercsempészet feltárásáért. A francia Rémi Carton és Paul Boyer szerzőpáros a haiti gyermekrabszolgaság leleplezéséért, a portugál Vania Maia pedig a bevándorló munkavállalók portugáliai bizonytalan helyzetét bemutató tényfeltáró tudósításáért nyerte el a kitüntetést.

A brüsszeli közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős biztost idézte, aki azt mondta: az európai földön zajló háború és a hamis hírek terjedése ráébresztette a világot, hogy minőségi újságírásra van szükség a valóban fontos kérdések megvilágításához. A minőségi újságírás hatékony fegyver az igazságtalanság megmutatására és a kiszolgáltatott emberek hangjának felerősítésére - tette hozzá.

Az Európai Unió Lorenzo Natali-médiadíjára olyan beszámolókkal lehet pályázni, amelyek az egyenlőtlenséggel, a szegénységgel, az éghajlatváltozással, az oktatással, a migrációval, a foglalkoztatással, a digitalizációval, az egészségüggyel, illetve a béke, a demokrácia vagy az emberi jogok témakörével foglalkoznak.

A díjra azok az újságírók pályázhatnak, akik az Európai Unió területén működő sajtóorgánumok valamelyikénél dolgoznak. A pályázatokat online kell benyújtani öt elfogadott nyelv - angol, francia, spanyol, portugál vagy német - valamelyikén.

A pályázok elbírálását elismert újságírókból és fejlesztési szakemberekből álló nemzetközi zsűri végzi. A díj győztesei 10 ezer euró összegű pénzjutalomban részesülnek.

A győztesek a Brüsszelben rendezett Európai Fejlesztési Napok rendezvénysorozat keretében vették át a díjat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!