ENSZ-közgyűlés - A háború óta először találkozott az orosz és a georgiai külügyminiszter

Külföld, 2019.09.26

A két ország 2008-as háborúja óta csütörtökön először találkozott személyesen egymással csütörtökön Oroszország és Georgia külügyminisztere.

Szergej Lavrov, az orosz és David Zalkaliani, a georgiai diplomácia vezetőjének megbeszélésére a ENSZ-közgyűlés New York-i általános vitája nyújtott alkalmat.

Az orosz külügyminisztériumnak a Facebookon megjelent közleménye szerint a felek a kétoldalú kapcsolat kérdéseiről, egyebek között a regionális biztonság problematikájáról folytattak eszmecserét. A találkozó Svájc közvetítésével jött létre, amely a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követően képviseli az orosz érdeket Georgiában, a georgiaiakat pedig Oroszországban.

A találkozót megelőzően Lavrov a Kommerszant című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Moszkva immár ismét megnyithatná a közvetlen légi közlekedést Oroszország és Georgia között. Megfogalmazása szerint ez azért lenne "helyes", mert "a georgiai lakosok többsége megértette a georgiai parlamentben történt kirohanás kontraproduktív és provokatív jellegét".

A két ország között júniusban éleződött ki ismét a viszony. Ekkor Tbilisziben zavargások törtek ki azt követően, hogy a georgiai parlamentben egy nemzetközi tanácskozás ülését levezető orosz törvényhozó - egyébként a protokollnak megfelelően - beleült az elnöki székbe.

Moszkva az oroszellenesnek értékelt megnyilvánulások nyomán - Szalome Zurabisvili elnök például "ellenségnek" és "megszállónak" nevezte Oroszországot - felfüggesztette a 2008-as háború után 2014-ben helyreállított közvetlen légi közlekedést. Ez érzékenyen érintette az orosz beutazó turizmus által nem kis mértékben befolyásolt kaukázusi ország költségvetését.

Az orosz-georgiai háború 2008. augusztus 7-én tört ki, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia megpróbálta fegyverrel visszahódítani a szakadár Dél-Oszétiát. Ez utóbbi a konfliktus nyomán, Georgia egy másik elszakadt területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszországon kívül alig néhány ország ismerte el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!