EP-elnök: Az Európai Bizottságnak be kell tartatnia a jogállamiság követelményeit minden tagállammal

Külföld, 2021.06.23

Az Európai Bizottságnak be kell tartatnia a jogállamiság követelményeit minden tagállammal, szükség esetén a vonatkozó eljárás indítása által - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt, szerdán közzétett levelében.

David Sassoli az EP brüsszeli, szerdán kezdődött kétnapos plenáris ülése nyitóbeszédében arról tájékoztatott, hogy levelében arra szólította fel az Európai Bizottságot, teljesítse az Európai Unió alapszerződéséből eredő kötelezettségeit a jogállamiság tiszteletben tartásának biztosítása érdekében.

Az Európai Bizottságnak, az uniós szerződések őreként vállalt kötelezettségei alapján biztosítania kell a jogállamiságról szóló feltételrendszer tiszteletben tartásáról szóló rendelet teljes és azonnali alkalmazását - közölte.

"Meggyőződésünk, hogy egyes tagállamok megsértették a jogállamiság elveit, az ilyen eseteket szankcionálni kell" - fogalmazott.

Ha az uniós bizottság nem reagál a szerződésekben meghatározott határidőn belül, az Európai Parlament az Európai Unió Bíróság elé idézi az Európai Bizottságot - jelentette ki.

Levelében közölte, az Európai Unió mechanizmust hozott létre a jogállamiság védelmére. A január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet megfelelő eszközt biztosít az Európai Unió számára az EU-érdekek és értékek megvédéséhez, illetve erősíti a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat. Lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot - emelte ki.

Az EP-elnök emlékeztetett: Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben. Az EP kérésére az uniós bíróság gyorsított eljárásban vizsgálja, hogy összeegyeztethető-e az EU-joggal a közösségi források jogállamisági feltételekhez kötése. Erről a tárgyalás időpontját október 11-12-ére tűzték ki - tette hozzá.

Sassoli végezetül felidézte azt is, hogy az EP márciusi állásfoglalásában leszögezte: kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!