EP-korrupciós botrány - Uniós biztos: növelni kell az átláthatóságot minden EU-intézményben

Külföld, 2023.01.17

Minden európai uniós intézménynél növeli kell az átláthatóságot és a korrupcióellenes fellépést, decemberben ugyanis uniós tisztségviselők bűncselekménygyanús cselekedeteteket követtek el, ami a bizalom megszakadásához vezetett - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

Ylva Johansson az EP korrupcióról és a külföldi beavatkozással kapcsolatos vádakról szóló vitájában hangsúlyozta, hogy a legmagasabb szintű korrupcióellenes és az átláthatóságot növelő intézkedéseket kell meghozni minden uniós intézménynél.

Napról napra védeni kell az európai költségvetést, az uniónak ugyanis évente legalább ötmilliárd eurójába kerül a korrupció - mondta. Bűnszervezetek legalább 60 százaléka él a megvesztegetés lehetőségével, politikusokat vásárolnak meg, döntéseket befolyásolnak, hogy hatalmat szerezzenek - emelte ki.

Az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy "az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtése nem lesz elég": a jog teljes szigorával kell fellépni a korrupció ellen. Ennek érdekében az Európai Bizottság hamarosan új törvényjavaslatot nyújt be annak előmozdítására, hogy büntethető legyen minden korrupciós kísérlet, továbbá javaslatot tesz majd a büntetések egész unióra kiterjedő harmonizálására is - közölte.

"A rendőrségeknek és a bíróságoknak megadunk minden eszközt, hogy kiirtsák a korrupciót" - fogalmazott.

Ylva Johansson elfogadhatatlannak nevezte, hogy idegen államok próbálnak befolyást szerezni az uniós döntéshozatalba. Elfogadhatatlan minden kísérlet, bármifajta rosszindulatú beavatkozás a demokráciába, az EU belső ügyeibe - mondta az uniós biztos, majd hozzátette: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megbeszéléseket folytat marokkói illetékesekkel a korrupciós ügy kivizsgálása és az érintettek kézre kerítése érdekében.

"Nem lehet büntetlenség a korrupció esetében. Nem várhat a demokráciánk védelme" - szögezte le.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a vitához benyújtott és az MTI-hez is eljutatott írásbeli hozzászólásában kijelentette: a brüsszeli rendszerszintű korrupciót meg kell állítani.

Kifejtette, hogy a korrupciós botrány egyértelműen rávilágított arra, amit a magyar kormány évek óta mond: "külső erők, Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteken keresztül, korrupt baloldali EP-képviselőket vásároltak meg, hogy politikai befolyást szerezzenek".

"Pontosan azok a képviselők kerültek korrupciós botrányba, akik korábban minden esetben Magyarország ellen szavaztak, és az uniós pénzek befagyasztásáért lobbiztak. Ez tökéletesen bemutatja az európai baloldal hazug, álságos és képmutató magatartását" - fogalmazott.

A fideszes EP-képviselő kiemelte: Brüsszelben rendszerszintű korrupció van, amely nagyon mélyen érinti az európai intézményeket, különösen az Európai Parlamentet. Az uniós parlament által javasolt korrupcióellenes csomag pedig csak a "felszínt kapirgálja", hiszen a korrupciós gépezet kialakítói és haszonélvezői nem fogják csak úgy maguktól felszámolni ezt a rendszert - mondta.

"Az Európai Parlament mára durván elszakadt a választópolgároktól, és egy külső kontroll nélküli elszabadult hajóágyúként működik" - fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd közölte: felszólította az EP-képviselőket, hogy nézzenek magukba, vonják le a politikai következményeket, és hagyják abba a Magyarország ellen folytatott politikai boszorkányüldözést.

Eva Kailit, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét és további három gyanúsítottat december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!