EP-választás - Bemutatta hét főből álló kampánycsapatát az európai liberális pártcsalád

Külföld, 2019.03.21

Bemutatta hét  főből álló  kampánycsapatát az európai liberális pártcsalád (ALDE) csütörtökön Brüsszelben.

A listán Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos, Violeta Bulc szlovén közlekedési biztos, Guy Verhofstadt, az ALDE belga európai parlamenti frakcióvezetője, Emma Bonino egykori olasz külügyminiszter, Nicola Beer, a német liberálisok EP-listavezetője, Luis Garicano, a spanyol Ciudadanos politikusa, illetve Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője található.

A liberális pártvezetők, valamint állam- és kormányfők találkozóján bejelentették, hogy nem kifejezetten bizonyos posztokra jelölték az "Európa csapat" tagjait, csupán ők fogják képviselni az ALDE-t a kampányban.

A pártcsalád elutasítja az úgynevezett csúcsjelölti rendszert, sajtóhírek szerint részben azért, hogy egy platformon legyen a csatlakozásról még nem határozó Emmanuel Macron francia államfő pártjával, így valójában az uniós vezetői posztok mindegyikére jelölte ezeket a politikusokat, még ha hivatalosan csak a kampányt is vezetik.

"Úgy gondolom, régóta esedékes már egy női európai bizottsági elnök, illetve általában is egy, a nemek szempontból kiegyensúlyozott testület" - mondta Vestager.

A felmérések szerint a liberálisok fogják alkotni a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot a májusi európai parlamenti választások után, s így fontos szerephez jutnak a várhatóan előretörő euroszkeptikus erők ellensúlyozásában, ami komoly alkupozíciót jelent a különböző tisztségekért folyó versenyben.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a dán kormány Vestagert jelöli-e majd a következő uniós biztosának is, azonban több elemző szerint nem valószínű, márpedig ez komoly gátja lenne a liberálisok körében "szupersztárnak" számító, Európa-szerte is ismert versenyjogi biztos jelöltségének a brüsszeli bizottság élére.

A csúcsjelölti rendszer már legutóbb is vitákat váltott ki, mert az EU alapszerződése értelmében az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament feladata szavazni. A listavezetők megnevezésével viszont a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállamok vezetőit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!