EP-választás - Lemondott a román választási hatóság elnöke, mert EP-képviselő akar lenni

Külföld, 2019.02.18

Lemondott a román Állandó Választási Hatóság (AEP) éléről Daniel Barbu volt kulturális miniszter, mert a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelöltjeként indulni akar az európai parlamenti választásokon - erősítette meg hétfőn a liberális politikus.

Előzőleg az ellenzéki Pro Románia párt Barbu azonnali lemondását követelte, arra hivatkozva, hogy az AEP elnöke megsértette a pártatlanság elvét, amikor a hétvégén részt vett az ALDE ifjúsági politikai képzésén.

Az Agerpres hírügynökség az AEP-hez közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a választási hatósság vezetését egy másik kormánypárti politikus, Mircea Draghici, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kincstárnoka veszi át.

Dragici egyike annak a két szociáldemokrata miniszterjelöltnek, akiknek a kinevezését több ízben megtagadta a kormányátalakítás lezárását hónapok óta hátráltató Klaus Iohannis államfő.

A PSD és a jobboldali elnök közötti állóháborúban a PSD meghátrálni készül: mind a közlekedési tárca élére jelölt Dragici, mind a regionális fejlesztési miniszteri posztra nevesített Lia Olguta Vasilescu a napokban bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, így a PSD keddi vezetőségi ülésén várhatóan új tisztségviselőket jelöl a két tárca élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!