EP-választás - LMP: a tét az, hogy lesz-e valódi nemzeti érdekképviselet

Külföld, 2019.04.10

Az európai parlamenti (EP) választás tétje, hogy lesz-e valódi nemzeti érdekképviselete Magyarországnak az unióban, hogy a magyar emberek számára fontos ügyek odakerülnek-e az unió asztalára - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Demeter Márta, aki a párt EP-listájának második helyén szerepel, ilyen ügynek ítélte, hogy az emberek részesüljenek kedvezményekben az uniós és hazai forrásokból, ne a multinacionális nagyvállalatok.

Érdemi béremelés kell Magyarországon - szögezte le, és elmondta: ismét kezdeményezni fogják a közszolgálati illetményalap jelentős növelését, miután egy törvénymódosítás "tömeges felmondást" váltott ki az állami intézményekben.

Az LMP érdemi támogatást adna a családoknak, különösen az egyszülős családoknak, amelyekben összesen mintegy félmillió gyermek él. Emellett jelentős összegeket biztosítanának a lakhatási válság megszüntetésére.

Fel kell számolni az adóparadicsomokat, a multikat korlátok közé kell szorítani, és lehetőség szerint meg kell szüntetni az adóelkerülést - sorolta a teendőket.

A fosszilis energiahordozókról a megújulókra kell átállni, az LMP így növelné az energiabiztonságot egész Európában. "Nulla százalék atom-, száz százalék megújuló energia" - hangsúlyozta pártja szlogenjét a politikus, aki elmondta azt is: minden háztartásnak 1 millió forintos támogatást adnának energiakorszerűsítésre, ami 30 százalékkal csökkentené a rezsit.

Demeter Márta beszámolt arról is: kérdéssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz azzal kapcsolatban, miről tárgyalt Varga Mihály pénzügyminiszter Moszkvában. A parlamenti államtitkár válaszleveléről az LMP politikusa azt mondta: Tállai András lényegében elismerte, hogy "újra titokban mutyiznak valamit a paksi pénzügyi megállapodással kapcsolatban".

Burján Ferenc, az LMP óbudai önkormányzati képviselője a klímaváltozás és a környezetszennyezés elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy az mindannyiunk életére hatással van akár a zöldség és a gyümölcs árában, akár a szélsőséges időjárásban. Kifogásolta, hogy a III. kerület huszonhárom éve vár a gázgyári talajszennyezés felszámolására.

Demeter Márta kérdést kapott arról a Magyar Nemzetben ismertetett hangfelvételről, amely szerint az MSZP-Párbeszéd listáján szereplő egykori LMP-s Jávor Benedek feladata a kampányban az lenne, hogy megnyerje az LMP szavazóit. A politikus annyit felelt: "az LMP Magyarország zöld pártja".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!