EP-választás - LMP: egyetlen fillért se kapjanak a klímaváltozást gyorsító vállalatok!

Külföld, 2019.04.16

Egyetlen fillérnyi európai uniós támogatást sem biztosítana az LMP európai parlamenti (EP-) választási listavezetője azoknak a vállalatoknak és beruházásoknak, amelyek gyorsítják a klímaváltozást.

Vágó Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Michael Bloss német zöldpárti jelölttel közösen vázolta az éghajlat megóvását célzó javaslataikat.

"Ha a klíma bank lenne, már megmentették volna" - jelentette ki. Vágó Gábor azonnali cselekvést szorgalmazott, ahogy tette ezt kedden Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista is az EP környezetvédelmi bizottságának ülésén.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy az Európai Beruházási Bank a hitelei 60 százalékát szennyező iparágakba fekteti. Kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Magyarországon is csak azok a beruházások részesüljenek támogatásban, amelyek előrelépést jelentenek a klímaváltozás elleni harcban.

Át kell állni a megújuló energiákra - mondta, hozzátéve: nem tartható, hogy a legjobban szennyező autógyárak kartelleznek, a magyar kormány pedig "csicskaként" védi az érdekeiket.

A közlekedésben is jelentős változásokat szorgalmazott: a közösségi közlekedés megerősítését azáltal, hogy a szennyező közlekedési formákra úgynevezett szénadót vessenek ki. Érdemi gyorsvasút-fejlesztést is szükségesnek ítélt.

Michael Bloss azt hangsúlyozta, hogy a párizsi klímacélok eléréséhez nem elegendő egy-egy ország fellépése, egész Európának együtt kell működnie, a fellépésben mindenkire, így Magyarországra is szükség van. Szintén a gyors cselekvés fontosságát emelte ki, mint mondta, ehhez jelentős változást kell elérni az unió klímapolitikájában a következő parlamenti ciklusban.

Az Európai Zöld Párt programjáról elmondta: jelentős támogatást biztosítanának a megújuló energiatermelésnek, amely számos munkahelyet teremtene. Igazságos adózást vezetnének be, amelyben a szennyező nagyvállalatokra a mostaninál nagyobb terhet rónának, és támogatnák a klímabarát iparágakat, amelyek e nélkül jelenleg kevésbé versenyképesek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!