TV műsor

EP-választás - MSZP-Párbeszéd: le kell állítani a kilakoltatásokat

Külföld, 2019.04.25

A kormány felelősségét hangsúlyozták a devizahiteles probléma miatt és a kilakoltatások leállítását sürgették ellenzéki politikusok és civil szervezetek képviselői csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

EP-választás - MSZP-Párbeszéd: le kell állítani a kilakoltatásokat Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt - ahol mintegy ötven devizahiteles tüntetett - arra hívta fel a figyelmet, hogy öt nap múlva, április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium és "elkezdődik a magyar családok ezreinek utcára hajítása a devizahitel miatt".

Hozzátette: a fideszes többség nem hajlandó a bankok oldaláról a magyar családok oldalára állni, ezért kíváncsi arra, megszavazzák-e azt a parlament előtt lévő javaslatot, amely azzal egészítené a családvédelmi akciótervet, hogy kisgyermekes családokat nem lehet kilakoltatni.

Szakács László azt követelte, a kormány mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktumot, azonnal állítsák le a kilakoltatásokat és számoltassák el újra a bankokat.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja elmondta, az elmúlt három évben 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon. A kilakoltatás előszobája a hajléktalanságnak és az országban félmillió ember retteg attól, hogy elveszíti otthonát - tette hozzá. Bírálta, a hajléktalanság kriminalizálását, a devizahiteles törvényeket, sürgette a hitelszerződések semmissé nyilvánítását és azt mondta, az Orbán-kormányt terheli "ez az egész súlyos történet".

Azt is firtatta, milyen morálra vall az, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz európai parlamenti (EP-) listavezetőjének ügyvédi irodája védi a bankokat a hitelkárosultakkal szemben.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közölte, üzeni a kormánynak, nem azok a csalók, akik felvették a devizahiteleket, hanem azok, akik cserbenhagyták őket. Cserbenhagyás az, hogy pár embert kimentenek, a többséget pedig benne hagyják a pácban - hangoztatta, hozzátéve: a Fidesz-KDNP erkölcsileg megbukott.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője szerint a Kúria mindent elkövetett, hogy a devizahiteles szerződéseket megmentse. A Kúria azért felelős a most is folyó végrehajtásokért, mert nem lett volna joga kidobni a fogyasztóvédelmi elveket - hangoztatta.

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője szerint közel kétmillió ember otthona van veszélyben a devizahitelszerződések miatt. A magyar kormány amennyiben nem tesz semmit a kilakoltatások megakadályozásáért bűnsegéddé, tettessé válik a népirtás bűntettében - fogalmazott.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

EP-választás - MSZP-Párbeszéd: le kell állítani a kilakoltatásokat EP-választás - MSZP-Párbeszéd: le kell állítani a kilakoltatásokat


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!