EP-választás - Német felmérés: a jobboldali populista pártok többsége ellenzi az éghajlatvédelmet, jelentős részük tagadja a klímaváltozást

Külföld, 2019.02.26

Ellenzi az éghajlatvédelmi törekvéseket az Európai Unióban (EU) működő jobboldali populista pártok többsége, és jelentős részük tagadja a klímaváltozást - mutatta ki egy kedden ismertetett német kutatás.

Az adelphi közhasznú kutatóintézet (adelphi research) és az adelphi üzleti tanácsadó társaság (adelphi consult) közös honlapján ismertetett vizsgálatot összefoglaló kutatási jelentésben kiemelték, hogy a májusi európai parlamenti (EP-) választáson a képviselői helyek több mint 20 százalékát szerezhetik meg jobboldali populista, euroszkeptikus pártok, így több lehetőségük lesz az EU klíma-, és energiapolitikájának "megtorpedózására".

A jobboldali populista és EU-val szemben szkeptikus erők várható előretörésére tekintettel az adelphi szakértői megvizsgálták ezen irányzatok 21 legnagyobb pártjának programját és állásfoglalásait, és azt is, hogy EP-képviselőik miként szavaztak az éghajlatváltozási, klíamvédelmi ügyekben.

Kimutatták, hogy kétharmaduk rendszeresen a klímapolitikai intézkedések ellen szavazott, és az EP éghajlatvédelemmel és energiapolitikával kapcsolatos döntései, határozatai ügyében az ellenszavazatok 50 százaléka a jobboldali populista, euroszekptikus frakcióktól érkezett.

A 21 vizsgált párt egyharmada, 7 politikai erő az úgynevezett tagadók/szkeptikusok csoportjába tartozik. Ezek a pártok tagadják vagy kétségbe vonják azt a tudományos közmegegyezést, miszerint az emberi tevékenység hatására változóban van a Föld éghajlata. A kutatók ebbe a csoportba sorolták például a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki erejét, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) és Ausztria kormányának kisebbik pártját, az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ).

A második az el nem kötelezettek/óvatosak csoportja, amelybe 11 párt tartozik. Rájuk az jellemző, hogy nincs határozott álláspontjuk az éghajlatváltozással kapcsolatban, vagy nem tartják fontosnak az ügyet. Közéjük tartozik például a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga és a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN).

A harmadik csoportot az úgynevezett igenlők alkotják, azok a pártok, amelyek "támogatják a tudomány fő áramlatát és felismerik, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a világot és országukat" - áll a kutatási jelentésben, amely szerint ebbe a csoportba három párt tartozik, A finnek (korábbi nevükön: Igazi Finnek) nevű finnországi ellenzéki erő, a Nemzeti Szövetség nevű lettországi kormánypárt és a Fidesz.

A Fidesz politikájáról kiemelték, hogy a jelentős kormányzati tapasztalat hozzájárulhatott a klímaváltozással kapcsolatos "mérsékelt" vonalvezetéshez. Hozzátették, hogy a nukleáris energia jelentős aránya révén a magyar energiaszektor károsanyag-kibocsátása az EU-s átlag alatt van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!