EP-választás - Román házelnök: Timmermansnak le kellett volna mondania bizottsági tisztségéről a kampány idejére

Külföld, 2019.05.16

Frans Timmermansnak le kellett volna mondania az Európai Bizottságban (EB) betöltött első alelnöki tisztségéről és uniós biztosi mandátumáról ahhoz, hogy magánszemélyként részt vehessen az európai parlamenti kampányban - vélekedett Calin Popescu Tariceanu román szenátusi házelnök, a kisebbik bukaresti kormánypárt, a liberális ALDE elnöke.

Tariceanu csütörtöki szatmárnémeti sajtóértekezletén arra reagált, hogy Timmermans, aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is, jogállamisági eljárást helyezett kilátásba a bizottság nevében Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. A házelnök szerint Timmermans saját választási kampánya részeként, megalapozatlanul támadja Romániát.

"Joga van részt venni a kampányban, de nem uniós biztosként. Timmermansnak a (bukaresti vezetőkhöz intézett) levele megengedhetetlen beavatkozás, elfogultságról, tájékozatlanságról árulkodik, és sérti a hatalmi ágak elkülönítésének elvét, hiszen azt szorgalmazza, hogy ne hirdessék ki Romániában a parlament által megszavazott büntetőjogi törvénymódosítást" - részletezte Tariceanu.

Megjegyezte: Timmermans hazájában drasztikus következményekkel járna, ha egy politikus ilyen nyilatkozatra ragadtatná magát. Szerinte a hollandiai felmérések nagyon gyenge eredményt jósolnak Timmermans pártjának, ezért az EB első alelnöke uniós tisztségét önös érdekeinek szolgálatába állítva, "saját szakállára" kampányol.

Tariceanu hasonló vádakat fogalmazott meg a jobboldali román elnökkel szemben is. Úgy vélekedett: Klaus Iohannis feladta alkotmányos közvetítői szerepét, és az ellenzék vezérévé vált. A házelnök szerint Iohannis csak azért ki népszavazást az igazságügyről május 26-ára, hogy a jobboldali ellenzék oldalán beavatkozhasson az EP-választási kampányba és fél évvel korábban megkezdje újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!