Erdogan: az Egyesült Államok támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot

Külföld, 2021.02.15

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a Törökországban és Irakban tevékeny, nemzetközileg terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amelynek fegyveresei elraboltak és megöltek tucatnyi török állampolgárt Észak-Irakban.

Erdogan az északkelet-törökországi Rize városában, a kormánypárt tartományi kongresszusán felszólalva kijelentette, hogy Washington a PKK mellett annak észak-szíriai szárnyát, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciát is támogatja, amelyet Ankara ugyancsak terrorszervezetnek tekint, és amellyel szemben a török hadsereg az utóbbi években több offenzívát is folytatott. Ezzel ellentétben az Egyesült Államok az YPG-t tartotta a leghatékonyabb szövetségesének Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harc során.

A török államfő arra figyelmeztette Washingtont, hogy ha fenntartja a NATO-szövetséget, őszintén kell viselkednie, és nem pártolhatja a terroristákat.

Erdogan leszögezte: az egyes országok vagy együttműködnek Törökországgal a terrorizmussal szemben, vagy "e véreskezű terrorszervezet bűnrészeseiként" a nemzetközi szinten fognak megfizetni.

Hangsúlyozta, Törökországnak kötelessége, hogy teljesen eltiporja a terrorszervezetet, és Ankara mind az észak-iraki Kurdisztáni Autonóm Régióval, mind a bagdadi központi kormánnyal egyetért abban, hogy a PKK-t fel kell számolni. Nyomatékosította: országa rendelkezik azzal az erővel, képességgel, határozottsággal, hogy bárhol és bármikor rajtaüssön a terroristákon.

Erdogan egyúttal azt is mondta, hogy a közösségi médiafelületek egytől egyig felelősek a tizenhárom török állampolgár "aljas kivégzéséért", miután szerinte ezek a platformok "a terrorszervezetek propagandaeszközeivé váltak".

Az NTV török hírtelevízió hétfőn a belügyminisztérium közleményére hivatkozva azt jelentette, hogy a hatóságok a nap folyamán 718 embert vettek őrizetbe egy országos terrorellenes razzia keretében. A szűkszavú beszámoló szerint a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) tartományi és körzeti elnökei közül is többen az előállítottak között vannak. A török kormányzat a HDP-t a PKK politikai ágaként kezeli, miközben a párt tagadja a kapcsolatot.

Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap azt közölte, hogy török katonák rátaláltak a korábban elrabolt és a napokban meggyilkolt tizenhárom török állampolgár holttestére egy barlangban az észak-iraki Gara térségben, ahol szerda óta török egységek folytattak műveletet a Kurdisztáni Munkáspárt ellen.

Akar rámutatott: a február 10-én indított beavatkozás egyik célja az volt, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a PKK által elhurcolt török állampolgárok ügyében, de erről korábban biztonsági okok miatt nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, de főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van. A török hadsereg a légierő és kisebb szárazföldi egységek bevetésével a múltban is rendszeresen hajtott végre műveleteket az iraki határ túloldalán.

A PKK-t a török vezetésen túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította.

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!