Északi Áramlat - A Fehér Ház megbízik a robbantásról folyó európai vizsgálatokban

Külföld, 2023.06.07

A washingtoni Fehér Ház megbízik az Északi Áramlat gázvezetéken tavaly elkövetett robbantás okait vizsgáló európai országokban, és nem kommentálja a szabotázsakcióval kapcsolatban kedden megjelent sajtóhírt - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

John Kirby arra reagált, hogy a The Washington Post című napilap kedden arról írt, hogy az amerikai hírszerzésnek már három hónappal a földgáz-vezeték balti-tengeri szakaszán bekövetkezett robbanás előtt tudomása volt arról, hogy Ukrajna tenger alatti robbantást készít élő.

A napilap cikke alapján az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) tudomása volt arról, hogy az ukrán különleges műveleti erők egy hattagú különítménye dolgozik az Oroszországot és Németországot összekapcsoló vezeték megsemmisítésén. Az újság közlése szerint az információ a Discord közösségi platform egyik tagjától származik, aki kapcsolatban volt Jack Teixerával, akit az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági iratok kiszivárogtatása miatt áprilisban letartóztattak.

A The Washington Post beszámolója alapján a CIA a 2022 szeptemberében elkövetett robbantás előkészületeiről egy meg nem nevezett "európai szövetségestől" szerzett tudomást. A lap közölte, hogy az amerikai hatóságoknak tett ígéret alapján nem hozza nyilvánosságra az európai szövetséges pontos kilétét, valamint a szabotázsról szóló egyéb részleteket.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője - helyi idő szerint - keddi tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok szabotázsként tartja számon a történteket, és bízik abban, hogy a három európai ország - Németország, Svédország és Dánia - a független vizsgálatok alapján megalapozott következtetésekre jut. Hozzátette, hogy nem akarja megelőlegezni ezeknek a nyomozásoknak az eredményét.

Az Északi Áramlaton elkövetett robbantással kapcsolatban márciusban a New York Times napilap amerikai hírszerzési illetékesekre hivatkozva arról számolt be, hogy egy Ukrajnát támogató csoport állhat a szabotázs mögött, de akkor arról írt, hogy nincs bizonyíték Zelenszkij ukrán elnök, valamint az ország legmagasabb rangú vezetőinek közvetlen érintettségére.

A Washington Post kedden megjelent értesülése kapcsán született sajtóbeszámolók megjegyzik, hogy a robbantással kapcsolatban az Egyesült Államok kormánya és Joe Biden elnök többször utalt arra, hogy Oroszország állhat a háttérben, de a hivatalos amerikai álláspont az, hogy nincs bizonyíték az elkövetők illetőségére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!