EU: a fehérorosz parlamenti választás nem a nemzetközi normákkal összhangban zajlott

Külföld, 2019.11.18

A fehérorosz parlamenti választás ugyan nyugodt körülmények között, de nem a demokratikus szabályok betartása mellett, sem pedig a nemzetközi normákkal összhangban zajlott - jelentette ki az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) nyilatkozatában hétfőn.

Az uniós külügyi szolgálat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek nyilatkozatára emlékeztetve közölte, hogy a fehérorosz hatóságok a gyülekezés és a véleménynyilvánítás alapvető szabadságát figyelmen kívül hagyták. A korlátozott kampány nem biztosított érdemi lehetőséget a valódi politikai versengésre.

Az uniós szolgálat reményét fejezte ki, hogy a 2020-ban tervezett elnökválasztásig az illetékes hatóságok folytatják az átfogó választási reformra fókuszáló munkájukat, amely "kulcsfontosságú az EU és Fehéroroszország közötti kapcsolatok kiteljesedése érdekében, az elmúlt három év pozitív együttműködésére építve".

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy támogassa az ország stabil, demokratikus és önálló jövőjét - tették hozzá.

Fehéroroszországban vasárnap tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyen egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a parlamentbe.

Az országban a teljes hatalom Aljakszandr Lukasenka kezében van. Az államfő szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Az ország hagyományosan az Oroszországgal szoros összefonódást hirdeti. Minszk és Moszkva 1999-ben szövetségesi szerződést kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítéséről. Az utóbbi években azonban Lukasenka igyekezett rendezni országa kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!