TV műsor

EU: az Apple Daily hongkongi lap elleni intézkedések aláássák a médiaszabadságot

Külföld, 2021.06.23

Az Apple Daily című hongkongi lap elleni hatósági intézkedések súlyosan aláássák a média minden nyitott és szabad társadalom számára nélkülözhetetlen sokszínűségét és szabadságát - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivőjén keresztül szerdán.

A szóvivő szerint az intézkedések egyértelműen megmutatják, hogy a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt miként használja fel Kína a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás elfojtására.

Kijelentette: a sajtószabadság helyzetének helyi romlása ellentmond annak a törekvésnek, hogy a Kína különleges közigazgatási területének számító Hongkong nemzetközi üzleti központként működhessen. Emlékeztettek arra, hogy Kína hongkongi alaptörvénye és az 1984-es kínai-brit együttes nyilatkozat alapján Peking nemzetközi kötelezettséget vállalt Hongkong autonómiájának, valamint jogainak és szabadságvívmányainak tiszteletben tartására. Az "egy ország, két rendszer" elve alapján rögzített összes jogot teljes mértékben védeni kell és vissza kell állítani - tették hozzá.

Pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap előző nap őrizetbe vett főszerkesztője és vezérigazgatója ellen. A laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát még csütörtökön befagyasztották. A rendőrség emellett házkutatást végzett az őrizetbe vettek otthonában és a lap székházában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!