EU: az uniós finanszírozás 1,5 millió menekült szükségleteit fedezi Törökországban

Külföld, 2019.04.12

A Törökországban tartózkodó menekültek és az őket befogadó közösségek számára biztosított hatmilliárd eurós európai uniós támogatást egészében folyósították, amely tavaly 1,5 millió menekült számára nyújtott létfontosságú és kézzelfogható segítséget alapvető szükségleteik kielégítésére - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az Európai Unió és Törökország között 2016-ban létrejött megállapodás harmadik éves értékelő jelentéséből kiderült, hogy a humanitárius segítségnyújtást, az oktatást, az egészségügyi ellátást, valamint a társadalmi integrációt és gazdasági fejlődést támogató uniós finanszírozás az elmúlt időszakban javította a menekültek és az őket befogadó közösségek életkörülményeit.

A támogatás révén csaknem 400 ezer fiatal vehetett részt török nyelvoktatásban, 43 ezer diák csatlakozhatott a török oktatáshoz, 470 ezer, többségében szíriai gyermek beiskolázását, és mintegy 19 ezer tanár és iskolai oktató képzését tette lehetővé.

A program ideje alatt ez idáig 178 egészségügyi központot hoztak tétre, melyeknek 67 százalékban szíriai menekültekből álló orvosi és ápolói személyzetének munkáját és eszközigényét finanszírozták, valamint 5 millió egészségügyi konzultációt hajtottak végre.

A tájékoztatás szerint az EU-tagállamok és Törökország a menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának támogatására összpontosítva 400 millió euró (egy euró mintegy 320 forint) értékű szerződést írtak alá 2018 decemberében, amely azt biztosítja, hogy a menekült gyermekek továbbra is hozzáférhessenek a minőségi oktatáshoz. További több mint 800 millió euró teszi lehetőveé az önkormányzati infrastruktúra javítását, illetve az önellátásra és az aktív munkaerő-piaci részvételre való áttérés ösztönzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!