EU-csúcs - A román vezetők hatalmas lehetőséget látnak az Európai Uniótól lehívható 80 milliárd euróban

Külföld, 2020.07.22

Klaus Iohannis román államfő és Ludovic Orban miniszterelnök nemcsak a gazdaság újraindítására, hanem az ország újjáépítésére alkalmas "hatalmas lehetőséget" lát abban a csaknem 80 milliárd euróban, amelyet az Európai Uniótól hívhat le Románia a következő években.

Az államfő szerdán a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel egyeztetett az 2021-27-es uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról, amelyekről a hétfőn lezárult négynapos EU-csúcson született megállapodás. Ezt követő sajtónyilatkozatában Iohannis rámutatott: a két forrásból Romániának 80 milliárd euró áll rendelkezésére, amiből mind a gazdaság fellendítésére, mind az infrastruktúra és közszolgáltatások újjáépítésére lehetősége lesz.

Ahhoz, hogy Románia valóban felhasználhassa ezt a pénzt, ne csak elméletileg rendelkezzék vele, szilárd, jó és megvalósítható tervet kell kidolgozni - figyelmeztetett az államfő.

Iohannis kifejtette: a 80 milliárd eurós összeg nagyobbik része az Európai Unió 2021-2027-es költségvetésének része. Ezeknek az összegeknek a lehívásához országos tervre van szükség, amelyen már év elejétől dolgozik a kormány és az "utolsó simításokat végzik rajta".

A koronavírus-járvány kapcsán létrehozott, a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni, és Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának tervét - magyarázta az államfő.

Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülés elején úgy értékelte: a Iohannis által Brüsszelben folytatott tárgyalások eredményeképp Románia olyan esélyt kapott, amely talán "egyszer adódik egy nemzedék számára", hiszen akkora összegről van szó, amelyről "nem is álmodtak".

A kormányfő arra figyelmeztette minisztereit: a hónap végéig határozzák meg, hogy saját ágazatukban milyen projektek pénzelhetők európai alapokból. A helyreállítási alapból Romániának szánt 16,7 milliárd eurónyi vissza nem térintendő keret és a 16,8 milliárd eurónyi hitel hetven százalékát az első két évben kell elkölteni, rendeltetésükről pedig legkésőbb október elsejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal - magyarázta Orban.

A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt július elsején "Újjáépítjük Romániát" címmel több mint 100 milliárd euróra rugó, tíz évre szóló gazdaságfejlesztési programot tett közzé a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis jelenlétében. A baloldali parlamenti többség szerint a kormánypárt az idei helyhatósági és parlamenti választásokra készülve "nagyszabású, megalapozatlan ígéretekkel dobálózik", ahelyett, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereken segítene.

"Kérdezték, hogy honnan lesz százmillió eurónk mindarra, amit véghez akarunk vinni. Nos, tudtuk, hogy ez a pénz rendelkezésünkre fog állni. Íme, erre alapozunk, az Európai Uniótól kapott 80 milliárd euróra" - mondta szerdán a román miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!