EU-csúcs - Angela Merkel és Emmanuel Macron orosz-EU csúcstalálkozót sürget

Külföld, 2021.06.24

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcsra érkezve sürgette, hogy Európai Unió tartson csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével a kapcsolatok javítása érdekében.

A francia elnök szerint ez a fajta kapcsolatfelvétel "szükséges az európai kontinens stabilitásához", és az uniós országok sem folytathatják " a pusztán reaktív alapon történő kommunikációt" Oroszországgal kapcsolatban. Macron Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi genfi találkozóját említette párbeszéd újbóli megkezdésének további okaként, ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ez az uniós tagállamok részéről egységesen kell, hogy történjen.

A német kancellár csütörtökön azt sürgette, hogy az EU "minél előbb lépjen közvetlen kapcsolatba" Moszkvával. A csúcstalálkozóra érkezve, azt hangsúlyozta, nemcsak az Egyesült Államoknak, de az uniónak is meg kell teremteni az Oroszországgal való tárgyalási lehetőségeket, mivel "nincs más módja a konfliktus megoldásának."

Németország és Franciaország tervét Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta. "Nagyon örülök, hogy végre van egyfajta elmozdulás az Oroszországgal való párbeszéd irányába" - mondta Kurz a csúcson jelenlévő újságíróknak, hozzátéve, hogy számos, Oroszországgal kapcsolatos kérdés, például a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus, sokkal közelebb áll az EU-hoz, mint az Egyesült Államokhoz, ezért is fontos az unió szerepvállalása ebben a helyzetben.

Más tagállami vezetők ugyanakkor fenntartásokkal közelítették meg a Németország és Franciaország által felvetett javaslatot. Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy a párbeszéd újraindítása "csak akkor lehetséges, ha Oroszország felhagy agresszív politikájával."

"Lengyelország számára nyilvánvaló, hogy nem lehet magas szintű dialógust folytatni úgy az orosz vezetéssel, amikor az hibrid támadásokat intéz ellenünk és a szomszédaink ellen" - jelentette ki.

Mark Rutte holland miniszterelnöknek kijelentette: nincs kifogása a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó EU-csúcstalálkozóra vonatkozó francia-német javaslat ellen , de ő maga nem kíván azon résztvenni. Az Oroszországgal való viszony érzékeny téma Rutte számára, mivel 196 holland állampolgár halt meg az MH17-es repülőgépjárat 2014-es tragédiájában, amelyért Hollandia és a nemzetközi közösség nagy része Oroszországot tartja felelősnek.

Kaja Kallas észt miniszterelnök arról beszélt, hogy a legutóbbi csúcstalálkozón az uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy Oroszország politikája igen nagy veszélyt jelent Európa számára, míg Gitanas Nauséda litván elnök nem vetette el az orosz-EU csúcstalálkozó javaslatát, de óvatosságra intett.

"Ha annak ellenére kezdjük el a párbeszédet, hogy Oroszország nem változtat politikáján, az rossz jelzést fog küldeni keleti partnereinknek" - mondta a csúcstalálkozóra érkezve.

A francia-német javaslat nem tér ki arra, hogy az EU mind a 27 tagállamát felölelő csúcstalálkozóra vonatkozik-e, vagy csak egy szűkebb körű találkozóról lenne szó.
Az EU-orosz csúcstalálkozókat felfüggesztették 2014-ben, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet.
A tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján napirenden lesz annak a kérdése is, hogyan kellene az uniónak kezelni az egyre fagyosabbá váló viszonyt Oroszországgal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!