EU-csúcs - Borrell: a prágai csúcstalálkozó jelzés Oroszországnak

Külföld, 2022.10.06

Európa a prágai találkozóval jelzést kíván küldeni Oroszországnak - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Prágában, ahol délután megkezdődik az Európai Politikai Közösség első találkozója, pénteken pedig az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői tartanak informális tanácskozást.

Josep Borrell szerint a cél Moszkva további elszigetelése Ukrajna megtámadása miatt, amihez az EU szerdán bejelentett, nyolcadik szankciós csomagja is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy a korlátozások hatása nem egyik napról a másikra fog megmutatkozni - jegyezte meg az uniós diplomácia irányítója.

"(Vlagyimír) Putyin a szankciók miatt holnap nem fogja leállítani a háborút" - mondta Borrell újságíróknaka a prágai várban. Úgy vélte: Moszkvát érzékenyen fogja érinteni a szankciók hatása a civil és katonai technológiák gyártására. Az új szankciós csomag - fejtette ki a politikus - egyebek között meghatározza az orosz kőolaj maximális árát, megtiltja bizonyos stratégiai technológiák kivitelét Oroszországba, illetve az olyan orosz termékek, mint az acél, a fa vagy a dohányáru behozatalát Európába.

"Ez nem azt jelenti, hogy Oroszországot örökre el akarjuk szigetelni, de a mai Oroszországot nem fogadjuk be közösségünkbe. Azért vagyunk itt (Prágában), hogy jelzést küldjünk Oroszországnak" - szögezte le az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A prágai Hradzsinban csütörtökön délután kezdődik az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett Európai Politikai Közösség első tanácskozása. Az EU 27 tagállamán kívül további 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői kaptak meghívást a találkozóra, amelyet pénteken az EU-tagállamok kötetlen csúcstalálkozója fog követni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!