EU-csúcs - Charles Michel: az EU megkezdi az uniós csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával

Külföld, 2024.03.21

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői a brüsszeli EU-csúcson döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Bosznia-Hercegovinával - közölte Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtök este.

Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött üzenetben hangsúlyozta: Bosznia-Hercegovina helye az európai családjában van.

Az Európai Tanács döntése kulcsfontosságú lépést jelent az ország uniós útján - húzta alá. A kemény munkát most folytatni kell, hogy Bosznia-Hercegovina tovább fejlődjön az ország népének akarata szerint - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői decemberi ülésükön zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások megkezdésének Ukrajnával és Moldovával. Döntésük szerint a tárgyalások azután indulhatnak meg, hogy az országok az uniós bizottság bővítési jelentésében meghatározottak szerint megteszik a megfelelő lépéseket. A vezetők akkor azt is kifejezésre juttatták, hogy készek megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával, amikor az ország kellő mértékben eleget tett a tagsági kritériumoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!