EU-csúcs - Charles Michel: az uniós pénzügyi keret félidős elfogadása létfontosságú az ukrajnai támogatás szempontjából

Külföld, 2024.01.31

Az uniós többéves pénzügyi költségvetési keret (MFF) félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás véglegesítése létfontosságú az Európai Unió hitelessége és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettsége szempontjából - szögezte le Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a másnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Az egynaposra tervezett brüsszeli csúcsra szóló, az interneten is közzétett meghívólevelében Michel emlékeztetett: a legutóbbi, decemberi találkozón 26 tagországi vezető határozottan támogatta a kiegyensúlyozott tárgyalási keretet, amely világosan figyelembe veszi a fő prioritásokat, köztük Ukrajna támogatását, a migráció kezelését és annak külső dimenzióját, a Nyugat-Balkán támogatását és a természeti katasztrófákra adott európai választ. Ez a tárgyalási keret "véglegesítési terepként" szolgál a 27 tagország megállapodásához - emelte ki.

"A megállapodás megkötése létfontosságú a hitelességünk és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettségünk szempontjából. Egyértelműen ránk hárul a feladat, hogy megoldást találjunk és teljesítsünk" - fogalmazott.

Szavai szerint sürgősen foglalkozni kell az Ukrajnának nyújtott katonai segítség minden vonatkozásával, egyebek mellett a lőszerszállítással, valamint a vonatkozó uniós eszközök kiigazításával kapcsolatban a támogatás felgyorsítása érdekében. Folytatni kell az uniós támogatást, módosítani kell és fel kell gyorsítani a katonai eszközökre vonatkozó megrendeléseket, és újakat kell leadni, ami egyben az európai védelmi ipar fellendítését is szolgálja - közölte.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt írta, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által fogva tartott összes túszt minden feltétel nélkül szabadon kell engedni. Az "aggasztó regionális fejlemények fényében" foglalkozni szükséges a régiót érintő biztonsági kérdésekkel, a feleket továbbra is visszafogottságra kell bátorítani, és meg kell vitatni a helyzet elmérgesedésének megakadályozását szolgáló intézkedéseket, különösen a Vörös-tenger vonatkozásában - emelte ki.

"Sürgősen hozzá kell járulnunk a gázai humanitárius helyzet orvoslásához" - fogalmazott Michel, majd hozzátette: meg kell beszélni azon politikai folyamat felélesztésének lehetőségeit is, amely a kétállami megoldás, egy Izrael mellett létrejövő palesztin állam létrehozását célozza. Ez az egyetlen életképes lehetőség, amely mind az izraeliek, mind a palesztinok számára fenntartható békét és megerősített regionális biztonságot hozhat - jelentette ki.

"Erőfeszítéseinknek arra kell irányulniuk, hogy a nemzetközi jogot és a nemzetközi humanitárius jogot mindenki tiszteletben tartsa" - zárta meghívólevelét az EU-tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!