EU-csúcs - EP-elnök: az uniós parlament üdvözli az újabb Brexit-megállapodást

Külföld, 2019.10.17

Az Európai Parlament üdvözli a megszületett újabb Brexit-megállapodást, és fontosnak tartja, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadják azt - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülésének megkezdése után tartott sajtótájékoztatóján.

Sassoli aláhúzta, hogy az Európai Parlament alaposan megvizsgálja a brit kiválásról újraszövegezett megállapodás tartalmát és az abban rögzített feltételeket annak ellenőrzése érdekében, hogy a megállapodás összhangban áll-e az Európai Unió és polgárai érdekeivel.

Az 2021-től érvényes hétéves uniós költségvetésről azt mondta, az EU fő politikai prioritásait tükröző megállapodásra kell törekedni. Elengedhetetlen a kutatás és az innováció, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni harc, az infrastruktúra fejlesztése, a kis- és középvállalkozások és a digitalizáció területeinek biztos finanszírozása. Reagálnia kell a munkanélküliségre, a gyermekszegénység leküzdésére, garanciát kell nyújtania az ifjúság és a rászorulók számára. Mindeközben meg kell őriznie a finanszírozási szintet különösen az olyan hagyományos EU-politikák tekintetében, mint a kohézió és a mezőgazdaság területe - húzta alá.

"Olyan költségvetésre van szükségünk, amely összhangban áll az értékeinkkel. Be kell vezetni egy új védelmi mechanizmust, amely bünteti azokat, akik nem tartják be a jogállamiság követelményeit" - fogalmazott.

Az új Európai Bizottsággal összefüggésben azt mondta, a biztosjelöltek meghallgatása folytatódik, szavazásra a bizottság végleges összetételéről egy hónap késéssel, novemberben kerülhet sor. Az Európai Parlamentet nem lehet hibáztatni a késedelem miatt, "mivel feladatát lelkiismeretesen és az uniós szerződésekben foglalt jogainak megfelelően folytatja és fogja folytatni" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az EP nehézségekkel küzd amiatt, hogy az Európai Tanács nem vette figyelembe a 2014-ben először alkalmazott, úgynevezett csúcsjelölti rendszert, amely szerint az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport előre megnevezett jelöltje töltheti be az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Az Európai Tanács ezzel az eljárásával nagy sebet ejtett az Európai Parlamenten, amelyet még orvosolni kell - fogalmazott.

Sassoli kijelentette azt is, hogy az EP támogatja a csatlakozási tárgyalások azonnali megindítását Észak-Macedóniával és Albániával.

Törökországgal összefüggésben viszont éppen azt mondta, hogy meg kell szakítani a csatlakozási tárgyalásokat. Hangsúlyozta: "nyomatékosan elítéljük a Szíria északkeleti részén folytatott török katonai offenzívát", amely a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti, aláássa a régió egészének stabilitását és biztonságát, további szenvedést okozva a háború sújtotta embereknek. Az EP üdvözli azt a döntést, amely szerint az uniós tagországok összehangolják a Törökországba irányuló fegyvereladás felfüggesztésének feltételeit - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!