EU-csúcs - Fiala: az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor

Külföld, 2022.10.06

Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat követő csütörtök késő esti sajtótájékoztatón a Hradzsinban.

"Oroszország Ukrajna elleni támadása ugyanis Európa stabilitását és biztonságát veszélyezteti" - szögezte le a cseh kormányfő.

Petr Fiala sikeresnek és hasznosnak minősítette a prágai találkozót. "Ez a platform lehetőséget adott a kötetlen véleménycserére fontos kérdésekben, ennek bizonyítéka 44 ország vezetőinek jelenléte és az, hogy megegyeztünk a folytatásban" - hangsúlyozta Petr Fiala.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EPC nem akar új európai szervezetté válni, s nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat.

"Közös célunk Európa biztonságának, stabilitásának és jólétének a megerősítése" - mondta Petr Fiala. Egyetértettünk abban - fejtette ki a cseh kormányfő - hogy a politikusoknak dolgozniuk kell a további kezdeményezések és elképzelések megvalósításán is.

A miniszterelnök-házigazda közölte, hogy az EPC következő ülésére Chisinauban, Moldova fővárosában kerül sor, majd Spanyolország és Nagy-Britannia lesz a házigazda. Fiala köszönetet mondott a francia államfőnek, hogy kezdeményezte az EPC létrehozását.

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt hangsúlyozta: az általa kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál szélesebb körben, rugalmasan nyújtson lehetőséget időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához. "Régi elképzelésről van szó, amely most megvalósult" - jegyezte meg.

A francia államfő fontosnak minősítette, hogy a 44 európai ország politikai vezetői Prágában kinyilvánították egységüket az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban. "Mindnyájan elítéltük Oroszországot és kiállítunk Ukrajna mellett" - mutatott rá Macron.

A prágai tanácskozáson az EU 27 tagállamán kívül 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői vettek részt.

A csúcstalálkozókra azért kerül sor Prágában, mert ebben a félévben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!