EU-csúcs - Merkel: az EU elhárította a rendezetlen Brexit veszélyeit

Külföld, 2019.04.11

Az Európai Unió elhárította a brit európai uniós tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése jelentette veszélyeket - közölte a német kancellár csütörtökön Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a sok akadály ellenére az európaiak bebizonyították, hogy még ilyen nehéz helyzetben is egységesek tudnak maradni. A brit miniszterelnök megígérte, a májusban esedékes európai parlamenti választásokat követően is konstruktívan vesz részt az unió Brexit-ügyi munkájában. A vita tétje egy olyan megoldás megtalálása volt, amely lehetővé teszi, hogy a brit parlament beleegyezését adja az uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodáshoz - mondta.

A kancellár kijelentette, "nagyon intenzív, nagyon jó este" volt, amely ismételten megmutatta az Európai Unió egységét. Fontosnak nevezte, hogy az unió lehetőséget biztosított a brit törvényhozóknak arra, hogy megfontoltan dönthessenek a kiválási megállapodásról.

Aláhúzta azt is, hogy a kilépési határidő hosszabb kiterjesztése nyugalmat biztosít az unió számra, és azt, hogy a tagországok vezetőinek nem kell kéthetente csúcstalálkozót tartaniuk ugyanabban a témában.

Merkel végezetül azt hangsúlyozta, hogy a két éven keresztül előkészített kilépési megállapodás minden pontját be kell tartani. A kilépés napja ebből a szempontból nem lényeges - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a legjobb megoldás született az Európai Unió egységének megőrzése szempontjából.

Hangsúlyozta, a megbeszélésen jelentősen eltértek az álláspontok a brit tagság megszűnésének kiterjesztett határidejét illetően, azonban sikerült kompromisszumot elérni, amely lehetőséget adhat arra, hogy a kiválási megállapodást elfogadja a londoni parlament.

Azt mondta, ő felelős a félévesnél hosszabb Brexit kiterjesztésének megakadályozásáért, és megpróbált meggyőzni más európai uniós vezetőket, hogy minél rövidebb határidőben egyezzenek meg az Európai Unió zökkenőmentes működésének megőrzése érdekében.

"Igaz, hogy a többség egy nagyon hosszú kiterjesztést támogatott, de véleményem szerint ez nem lett volna logikus, és nem tett volna jót sem az uniónak, sem pedig az Egyesült Királyságnak" - fogalmazott.

Az unióban maradó huszonhét tagállam vezetője a csütörtök hajnalban befejeződő rendkívüli EU-csúcson rugalmas, azonban legfeljebb október 31-éig tartó halasztást ajánlottak az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejére, amelyet a brit kormányfő elfogadott.

Az egyezségnek része, hogy júniusban felülvizsgálják a döntést, de szakemberek szerint ezt nem úgy kell érteni, hogy változhat a határidő, pusztán annyit jelent, hogy áttekintik a folyamat állását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!