EU-csúcs - Orbán Balázs: Magyarország tartja a szavát a Brüsszellel kötött megállapodások tekintetében

Külföld, 2022.12.15

Magyarország tartja a szavát úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az egynapos európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: megfelel a magyar nemzeti érdekeknek az a megállapodás, amelyet Magyarország úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban ért el.

Kijelentette: Magyarország tartja magát a megállapodáshoz, amely összhangban van azokkal a célokkal, amelyeket a tárgyalás elején a magyar kormány megfogalmazott. Brüsszelnek nem nyomást kell gyakorolnia a tagállamokra, hanem nyitottnak kell lennie a felvetésekre. Ez vonatkozik Lengyelország aggályaira is - mondta. Magyarország arra számít, hogy a megállapodásnak megfelelően még az év vége előtt megtörténik a vonatkozó szerződések aláírása - tette hozzá.

Kompromisszumra kell jutni, az együttműködést nem szabad feladni - húzta alá.

A globális minimumadóval kapcsolatban Orbán Balázs elmondta, azt a magyar kormány "munkahelygyilkos", adóemelést eredményező intézkedésnek tekinti, ezért ellenezte az elfogadását. Magyarországnak azonban mentességet sikerült kiharcolnia, nem kell adót emelnie, ugyanis a magyar iparűzési adó beleszámít a globális minimumadóba - emlékeztetett.

Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurót kitevő működési támogatással kapcsolatban közölte, Magyarország nem tartja helyesnek, ha az Európai Unió eladósodik. Elmondta, végül az a kompromisszumos megoldás szültetett, hogy a már befizetett, más célra fel nem használt uniós források felhasználásával történjen a segítségnyújtás Ukrajnának. Ez megfelel a magyar álláspontnak - emelte ki.

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós üggyel kapcsolatban Orbán Balázs megemlítette, a botrány épp az EP azon baloldali köreit érinti, amelyik a tagállamokat szokta hasonló cselekmények elkövetésével vádolni. Az EP az elmúlt években egy nem megfelelően működő intézménnyé, az ideológiai nyomásgyakorlás eszközévé vált. Az Európai Parlament működését alapjaiban kell újra gondolni - jelentette ki.

Az amerikai klímavédelmi intézkedések keretében bevezetni tervezett állami támogatások ügyével összefüggésben a politikai igazgató úgy vélekedett, meg kell szüntetni Európa kiszolgáltatottságát a globális versenyben. Európának hasonló, úgynevezett tükörlépéssekkel kell válaszolnia az amerikai intézkedésekre, meg kell védenie a gazdaságát, a béke irányába kell terelnie az eseményeket és újra kell gondolnia a szankciós politikát.

A tőzsdén jegyzett gáz ára felső határának meghatározást kilátásba helyező európai bizottsági javaslatról azt mondta: egy ilyen intézkedés bújtatott szankciónak minősül. Magyarország az energiaszektort érintő semmilyen szankció bevezetését nem támogatja - szögezte le.

"Magyarország derülátó. A kormány úgy gondolja, a jelenlegi konfliktusok és politikai nehézségek rendeződni tudnak" - tette hozzá Orbán Balázs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!