EU-csúcs - Tajani: a Brexit határidejének meghosszabbítása nem szolgálhat a kilépési megállapodás újranyitására

Külföld, 2019.04.10

Az időpazarlást elkerülendő világos garanciákra van szükség a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztásával kapcsolatban, és a kilépési megállapodás újranyitásának még csak a burkolt szándéka sem merülhet fel - jelentette ki az Európai Parlament elnöke szerdán Brüsszelben, miután megkezdődött az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinak rendkívüli tanácskozása a Brexitről.

Sajtótájékoztatóján Antonio Tajani hangsúlyozta, amennyiben a brit kormány a kilépés határidejének meghosszabbítását kéri, egyértelművé kell tennie, hogy a rendelkezésre álló időszak milyen célt szolgál.

Két nappal a Brexit jelenleg érvényes határideje előtt a helyzet még mindig nem világos, és nincs arra utaló jel, hogy Theresa May brit miniszterelnök kormánya valóban ki akarja mozdítani a holtpontról a megrekedt tárgyalásokat - mondta.

"Nehéz helyzetben vagyunk, a döntés ugyanis, amelyet meg kell hozni, jelentősen meghatározza a jövőbeli események" alakulását - fogalmazott.

Az EP-elnök reményét fejezte ki, hogy a brit parlamentben zajló egyeztetések áttöréshez fognak vezetni, a Brexit által okozott bizonytalanságot ugyanis véleménye szerint a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Londonnak ki kell nyilvánítania, milyen utat kíván választani, legyen az újabb népszavazás kiírása vagy a Brexit visszavonása.

Azt hangoztatta, hogy el kell kerülni a rendezetlen, megállapodás nélküli uniós kiválást, de nem minden áron. Semmi sem veszélyeztetheti ugyanis az elmúlt harminc évben felépített belső piac integritását - mondta.

Az Európai Parlament úgy véli, hogy az Európai Tanácsnak csak akkor szabad a határidő kiterjesztése mellett dönteni, ha ezek a feltételek teljesülnek. Az Egyesült Királyságnak pedig kötelessége, hogy a kilépése határidejének hosszabb kiterjesztése esetén részt vegyen az európai parlamenti választásokon - húzta alá.

Az EU felelőssége mindemellett, hogy ne zárja be ajtaját azok előtt, akik azért harcolnak, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagjai maradjanak - tette hozzá Tajani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!