EU-tisztújítás - Kaczynski: hatással lehet Ursula von der Leyen megválasztására Beata Szydlo bizottsági elnöki tisztségének elutasítása

Külföld, 2019.07.16

Hatással lehet Ursula von der Leyen jelöltségére, hogy Beata Szydlo volt lengyel kormányfőt az Európai Parlamentben nem választották meg a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság elnöki posztjára - jelentette ki kedden Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.

Szydlót a pártcsaládja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) jelölte a frakciónak az előzetes egyeztetések nyomán járó posztra. Szydlo jelöltségéről hétfőn már másodszor szavazott az Európai Parlament (EP), 19 képviselő támogatta őt, 34-en ellenezték, ketten tartózkodtak.

A májusi EP-választáson Szydlo a legtöbb szavazatot szerezte az összes lengyelországi jelölt közül.

Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén kijelentette: ez ügyben az EP-ben "felrúgták a sokéves konszenzust". A fejlemények szerinte "rossz hírt jelentenek az egész EP, az Európai Unió (EU) számára".

A lengyel miniszterelnök szerint az Európai Néppárt korábbi ígéreteinek megfelelően Szydlo mellett szavazott, más pártcsaládok viszont "sajnos nem tartották magukat az EP-ben érvényes elvhez".

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a PAP hírügynökségnek kedden adott interjúban meglepőnek nevezte Szydlo jelöltségének másodszori leszavazását. "A legmagasabb szintű megállapodások voltak erről" - jelentette ki.

Elmondta: Morawiecki arról tájékoztatta őt, hogy azonnal a szavazás után felhívta őt Angela Merkel német kancellár, aki " bocsánatot kért, megdöbbenésének adott hangot a történtek kapcsán".

Kaczynski szerint a Szydlóról történt szavazás eredménye az EU "nagyon komoly, a baloldal éles előretörésével összefüggő lazulását" jelzi.

Szerinte Szydlo "egyszerűen azért fizet, mert egy katolikus ország képviselője, és keresztény értékeket vall".

A PiS más politikusai szerint Szydlón a szocialisták álltak bosszút azért, mert Lengyelország azon országok egyike volt, amelyek korábban megakadályozták Frans Timmermans, a szociáldemokrata pártcsalád csúcsjelöltjének megválasztását az Európai Bizottság elnökévé.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Szydlo leszavazása hatással lehet-e az EKR döntésére a EB-elnöki poszt várományosa, Ursula von der Leyen megválasztását illetően, Kaczynski leszögezte: "természetesen lehet". Megjegyezte: ez ügyben a végső döntést a képviselők hozzák, "nincs vasfegyelem". "Még nem dőlt el, mit javaslunk majd ez ügyben" - tette hozzá.

Von der Leyen jelöltségéről kedd este szavaznak az EP-ben. Az EKR egyik társelnöke, az olasz Raffaele Fitto a kedd délelőtti vita során kifogásolta Szydlo meg nem választását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!