EU-tisztújítás - Politico: a csúcsjelölti rendszer végét jelentheti a szociáldemokrata és a liberális EP-frakció döntése

Külföld, 2019.06.20

Az úgynevezett csúcsjelölti rendszer végét jelentheti, hogy a szociáldemokrata és az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének - írta a Politico.

A brüsszeli hírportál csütörtöki cikke szerint ezzel a döntéssel a két képviselőcsoport "gyakorlatilag áldását adta" arra, hogy az Európai Tanács "kivégezze" a csúcsjelölti rendszert.

Még ha az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő testület végül Webert is jelölné, a szociáldemokrata és a liberális frakció támogatása nélkül nem kaphatná meg az Európai Parlament jóváhagyását, hacsak nem próbálna szavazatokat gyűjteni a "szélsőjobboldalon" - hangsúlyozta a szerző.

Mindazonáltal rámutatott, hogy ez csupán elméleti fejtegetés, a csúcsjelölti rendszerrel szemben szkeptikus tagállami vezetők ugyanis feltehetőleg egyébként sem lesznek hajlandóak a bajor politikust jelölni.

Philippe Lamberts, a zöldpárti EP-frakció társelnöke közölte, ők még nem döntöttek az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!