EU-tisztújítás - Reynders: az EU-nak bővítenie kell a jogállamiság védelmére szolgáló eszköztárát

Külföld, 2019.09.11

Bővítenie kell a jogállamiság védelmére szolgáló eszköztárát az Európai Uniónak, hatékony megelőző intézkedéseket kell lehetővé tenni, hogy ne csak az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás álljon rendelkezésre - mondta Didier Reynders leendő uniós igazságügyi biztos a Le Soir című belga lapnak adott interjújában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a jogállamiság területét felosztotta a belga Didier Reynders és Vera Jourová cseh alelnök között. Előbbi igazságügyi biztos lesz, s hozzá tartozik majd a jogállamiság is, utóbbi pedig az "értékek és átláthatóság" nevű portfólióért lesz felelős. Egyelőre azonban nem teljesen világos, hogy pontosan melyikük miért fog felelni.

Ezzel kapcsolatosan a belga külügyminiszter rámutatott, hogy ő fogja átvenni Frans Timmermans jelenlegi első alelnök feladatait a jogállamiság terén, ő képviseli majd a testületet a hetes cikkes eljárásokban, emellett pedig új mechanizmusokat fog kidolgozni a demokrácia védelmében.

Leszögezte továbbá, hogy mindig támogatta Timmermans fellépését ezen a téren, nem a megközelítésével volt probléma, hanem a mostani hiányos eszköztárral, ugyanis nincsenek olyan közösségi mechanizmusok, amelyek lehetővé tennék a súlyosabb jogállamisági problémák kialakulásának megelőzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!