EU-tisztújítás - Sylvie Goulard volt centrista védelmi miniszter Franciaország biztosjelöltje

Külföld, 2019.08.28

A korábban a centrista Demokrata Mozgalomhoz (Modem) tartozó Sylvie Goulard volt védelmi minisztert és korábbi európai parlamenti képviselőt jelöli Franciaország a november elején hivatalba lépő Európai Bizottságba - közölte kedden a francia elnöki hivatal.

Az 54 éves Goulard hazájában és az uniós politikai színtéren is elismert európai tapasztalatokkal rendelkezik, és megvan a képessége ahhoz, hogy jelentős szerepet játsszon az Ursula von der Leyen által vezetett bizottságban - jelezte az Elysée-palota.

A volt európai parlamenti képviselő Emmanuel Macron államfővé választását követően alig egy hónapig volt a védelmi tárca vezetője. A kormányból azt követően távozott, hogy pártja, az államfő Köztársaság lendületben nevű mozgalmával koalícióra lépett Modem ellen 2017. június 9-én ügyészi vizsgálat indult állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében, s ezért akkor valamennyi modemes miniszter lemondott annak érdekében, hogy ne akadályozzák Macron első kormányának munkáját. Sylvie Goulard ellen ugyanakkor nem indult vizsgálat, s azóta sem gyanúsították meg.

Sylvie Goulard 2018. január óta a francia jegybank alelnöke. A francián kívül folyékonyan beszél angolul, németül és olaszul, és kiválóan ismeri az európai uniós ügyeket, korábban Romano Prodi, az Európai Bizottság egykori olasz elnökének tanácsadója volt.

Goulard régóta Emmanuel Macron egyik fő támogatójának számít, akit már azelőtt segített kiterjedt európai kapcsolataival, hogy Macron a 2017-es elnökválasztás esélyese lett.

Az elnökválasztási kampányban Macron EU-ügyi tanácsadójaként Sylvie Goulard szervezte meg a jelölt és Angela Merkel német kancellár találkozóját.

Sylvie Goulard 1964. december 6-án a dél-franciaországi Marseille-ben született, az aix-marseille-i egyetemen szerzett jogi diplomát, majd a párizsi Politikatudományi Egyetemen és az elitképzőnek számító nemzeti közszolgálati egyetemen, az ENA-n tanult tovább. Itt találkozott férjével, az ügyvéd Guillaume Goulard-ral, akitől három gyereke született.

Karrierjét a francia külügyminisztérium jogi igazgatóságán kezdte 1989-ben, ahol a német újraegyesítés diplomáciai kérdéseivel foglalkozott, majd az európai ügyek szakértője lett a tárcánál, elsősorban a Németországgal való kapcsolattartásért volt felelős. 2001 és 2004 között Romano Prodi politikai tanácsadója volt, 2009-ben a Modem listáján választották meg EP-képviselőnek, 2014-ben pedig újraválasztották.

Sylvie Goulard több könyvet is publikált, 2012-ben Mario Monti volt olasz miniszterelnökkel és volt európai biztossal az európai demokráciáról, 2016-ban pedig Goodbye Europe címmel a Brexitről jelent meg kötete.

Az EU finn soros elnöksége informálisan augusztus 26-át tűzte ki határidőnek, Franciaország haladékot kért és kapott jelöltjének megnevezésére. Az EU alapszerződése csak annyit ír elő, hogy november 1-jén meg kell alakulnia az új bizottságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!