EU-tisztújítás - Várhelyi: erősíteni kell a migrációs együttműködést a déli partnerekkel

Külföld, 2019.11.14

Az együttműködés jelentős erősítésére van szükség a déli partnerállamokkal mások mellett a migráció területén is, miközben támogatni kell a térség biztonságát, stabilitását és jólétét - jelentette ki csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán a magyar biztosjelölt példaként.

Várhelyi Olivér ezen belül az illegális bevándorlás megfékezését, az embercsempész-hálózatok felszámolását, a határvédelem támogatását, az illegális bevándorlók visszaküldésének növelését és a kölcsönösem előnyös legális migrációs programokat említette.

Meg kell újítani a partnerségünket a déli szomszédokkal a "többet többért" elv alapján, az érintett államok gazdasági és demokratikus fejlődésére is fókuszálva - mondta angolul és franciául előadott nyitóbeszédében.

Beszélt emellett arról is, hogy támogatni kell a menekültek önkéntes és biztonságos visszatérését Szíriába, amikor adottak a feltételek, valamint javítani kell a humanitárius körülményeket Líbiában, de a stabilitás megteremtéséhez Európának szüksége van szövetségeseire, például az Egyesült Államokra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!