EU-tisztújítás - Visszalép a lengyel uniós biztosjelölt, miután országa az agrárügyi posztot kapná

Külföld, 2019.08.26

Visszalépett hétfőn Lengyelország európai uniós biztosjelölte, Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő jelenlegi kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára, azzal indokolva döntését, hogy Varsónak az agrárügyi tárcát ajánlották fel az Európai Bizottságban, a mezőgazdaság pedig nem az ő szakterülete.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő július végén, a bizottság megválasztott elnökével, Ursula von der Leyennel tartott varsói megbeszélés után közölte, hogy Varsó Szczerskit javasolja a biztosi posztra. A miniszterelnök akkor a gazdasági és infrastrukturális területeket említette mint olyanokat, amilyenekben Lengyelország érdekelt.

Szczerski hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette azokat a friss ajtóértesüléseket, melyek szerint lemond jelöltségéről.

"A politikában az embernek tisztességesnek kell lennie" - jelentette ki a politológia-professzor Szczerski, hozzáfűzve, hogy mivel a mezőgazdaság nem az ő szakterülete, azt tartja becsületes dolognak, ha "helyét olyasvalakinek adja át, aki felelősségteljesen vállalhatja ezt".

Közölte: maga helyett Janusz Wojciechowskit javasolja, az új jelölt személyéről azonban a lengyel kormányfő dönthet.

Wojciechowski korábban a Lengyel Parasztpárt egyik vezető politikusa volt, 2014-ben a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője lett, 2015 óta Lengyelország képviselője az Európai Számvevőszéknél.

Szczerski elmondta: döntéséről korábban tájékoztatta Andrzej Duda elnököt, Morawiecki miniszterelnököt, valamint a PiS elnökét, Jaroslaw Kaczynskit.

Korábban Szczerski az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak úgy nyilatkozott: augusztus 7-én Brüsszelben még egy másik tárcáról beszélt Ursula von der Leyennel, hétfői újbóli brüsszeli megbeszélésük során viszont az agrártárca új javaslatként merült fel Lengyelország számára, amely területet egyébként Lengyelország szempontjából "nagyon fontosnak" minősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!