Eurobarométer: az EU humanitárius fellépése jelentős és folyamatos támogatást élvez

Külföld, 2024.02.09

Az Európai Unió humanitárius fellépése mind a 27 uniós tagállamban erős és folyamatos támogatást élvez: a lakosság 91 százaléka szerint fontos, hogy az EU humanitárius segélyezési tevékenységeket finanszírozzon - derült ki az Európai Bizottság által pénteken Brüsszelben közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Az uniós szintű, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint tízből kilenc polgár fontosnak tartja, hogy az EU humanitárius segítségnyújtási tevékenységeket finanszíroz, a felmérés eredményei ebben a kérdésben 2020 óta nem változtak. A legnagyobb arányban Portugáliában, Görögországban, Cipruson, Máltán, Szlovéniában és Írországban tartják fontosnak az EU humanitárius támogatásait. A válaszadók 83 százaléka "büszke" arra, hogy az EU a humanitárius segélyek fő adományozói közé tartozik.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a humanitárius segítségnyújtás hatékonyabb, ha azt az EU koordinálja, míg 23 százalék úgy véli célravezetőbbnek, ha az egyes uniós tagállamok külön-külön nyújtják - olvasható a felmérésben.

A kutatásból kiderül az is, hogy tízből közel kilenc európai úgy gondolja, hogy az EU-nak meg kellene tartania a humanitárius segítségnyújtásra fordított kiadások jelenlegi szintjét, vagy többet kellene befektetnie, míg a válaszadók 8 százaléka szerint kevesebbet kellene ezekre a célokra fordítani.

A felmérés azon kérdésére, mely területeknek kellene prioritást élvezniük az összehangolt uniós humanitárius segítségnyújtás során, a válaszadók 54 százaléka az egészségügyi segítségnyújtást emelte ki, 48 százalék az élelmiszer-segélyezést, míg 44 százalék az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák következményeinek enyhítését.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős biztos a felméréssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Tekintettel a növekvő és egyre összetettebb humanitárius válságokra, valamint a globális finanszírozási hiányra, az uniós polgárok ilyen egyértelmű támogatása csak megerősíti elkötelezettségünket és erőfeszítéseinket, hogy emberek százmillióinak nyújtsunk mentőövet".

"Az uniós szolidaritásnak - az EU egyik alapvető értékének - ez a konkrét megnyilvánulása különös jelentőséggel bír erőfeszítéseink szempontjából. Különösen azért, mert soha nem láttunk még ilyen mértékű humanitárius szükségleteket világszerte" - hangsúlyozta Lenarcic.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!