TV műsor

Eurobarométer: az EU polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető uniós jogokat illetően

Külföld, 2020.07.09

Az Európai Unió polgárai egyre tájékozottabbak az őket megillető közösségi jogokat illetően, s nagy többségük ismeri az "európai uniós állampolgár" kifejezést - derült ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből.

Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete szerint az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt az állampolgárok tájékozottsági szintje az olyan, őket megillető uniós jogokról, mint a szabad tartózkodás joga, az állampolgárságtól független egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint az európai választásokon történő részvétel joga.

A kutatás főbb megállapításai szerint az európaiak 65 százaléka tisztában van azzal, hogy mit takar az "európai uniós polgárság" kifejezés, 89 százalékuk ismeri EU-intézményeknél való panasztételi lehetőségeket, illetve 85 százalékuk tudja, hogy bármely tagállamban való tartózkodás során ugyanolyan bánásmódhoz van joguk, mint az ott élő polgároknak.

A legtöbben Dániában vannak tisztában azzal, hogy mit jelent az "európai uniós állampolgárság", de Magyarország sem marad le sokkal a rangsorban, ahol a lakosság 95 százaléka ismeri ezt a kifejezést. A kifejezést Belgiumban ismerik a legkevesebben, a megkérdezettek csupán 34 százaléka.

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele, a válaszadók 46 százaléka, tudja, hogy hova kell fordulnia, ha uniós jogait nem tartják tiszteletben. Ezen a területen a franciák a legtájékozatlanabbak, a megkérdezettek 24 százaléka nem tudja, mit kell tennie ilyen esetekben. A tagállamok közül Lengyelországban ismerik legtöbben a jogorvoslati lehetőségeket.

A kutatásban részt vevő magyarok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a személyek EU-n belüli szabad mozgásából országa gazdasága is profitál. Ebben a kérdésben a franciák a legkétkedőbbek, míg az írek a legoptimistábbak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!