Európai Bíróság: nem jogellenes a belga többletnyereségadó-megállapítási rendszer

Külföld, 2019.02.14

Nem számítanak tiltott állami támogatásnak a belga többletnyereségadó-megállapítási rendszer keretében nyújtott adókedvezmények, amelyek miatt az Európai Bizottság korábban 700 millió euró visszatérítésére kötelezett több tucatnyi multinacionális vállalatot - mondta ki az Európai Bíróság csütörtökön.

A brüsszeli testület 2016-ban megállapította, hogy a 2005-től alkalmazott adórenszer szelektív adókedvezményei ellentétesek az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó szabályaival. Ennek értelmében elrendelte, hogy az ezt kihasználó körülbelül 35 cég visszatérítse Belgiumnak az addig meg nem fizetett adókat, az országot pedig felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon ezen rendszer alkalmazásától.

Az Európai Bíróság az egyik vállalat és Belgium fellebbezése nyomán most arra a véleményre jutott, hogy a bizottság nem vette figyelembe az adórendszer minden lényeges elemét, ugyanis nem volt szó "rendszerszintű" kedvezményekről bizonyos vállalatcsoportok számára.

A luxembourgi székhelyű törvényszék kimondta: nem jogellenes a belga többletnyereségadó-megállapítási rendszer.

A bizottság illetékes szóvivője azt közölte, hogy tanulmányozni fogják az ítéletet, utána döntenek majd az esetleges fellebbezésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!