Európai Bizottság: a migrációs paktum elfogadása továbbra is kulcsfontosságú a tartós előrelépéshez a migráció kezelésében

Külföld, 2024.01.29

A migrációs paktum elfogadása továbbra is kulcsfontosságú a tartós előrelépéshez, mivel a reformok átfogó megközelítést kínálnak a migráció hatékony és humánus kezeléséhez - állapítja meg az Európai Bizottság a migráció és menekültügy terén 2022-ben elért eredményeket bemutató, hétfőn közzétett jelentésében.

A brüsszeli testület jelentése szerint a paktum központi eleme a külső határok igazgatásának megerősítse, és az EU-ban fontos lépéseket tettek a megfelelő infrasktruktúra, a közös uniós visszatérési rendszer kiépítése érdekében, többek között a visszatérési koordinátor kinevezésével; valamint a stratégiai és strukturált vízumpolitika érvényesítésével.

Emellett az elmúlt évben az EU fokozta a migráció területén folytatott, kölcsönösen előnyös együttműködésre irányuló munkáját: az EU vezető globális szereplő és adományozó a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek és befogadóik védelmének és támogatásának javításában, életek megmentésében és a tartós megoldások megalapozásában. Ugyancsak előrelépés történt a menekültstátuszra nem jogosultak visszaküldése, a határigazgatás és az embercsempész-hálózatok kérdéseinek kezelésében az unió partnerországaival, továbbá a hibrid fenyegetések elleni küzdelemben - áll a jelentésben.

A bizottság arra is rámutatott, hogy Európa példátlan módon fogadta a háború elől menekülő ukránok millióit az ideiglenes védelemről szóló irányelv első alkalommal történő aktiválásával, a szolidaritási platform felállításával.

A jelentés megállapításai szerint a Földközi-tenger középső térsége továbbra is a legforgalmasabb migrációs útvonal, ahonnan szinte minden migráns Olaszországba lépett be. A nyugat-balkáni útvonalon 2022 első nyolc hónapjában több mint 86 ezer illegális határátlépést regisztráltak, háromszor többet, mint 2021-ben. A Fehéroroszországgal közös keleti határon továbbra is stabil a helyzet, a határsértések száma lényegesen alacsonyabb, mint a válság csúcspontján, 2021-ben.

Az Európai Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy hajtsák végre a migránsok elosztását célzó önkéntes szolidaritási mechanizmust, valamint az uniós parlamentet és a nemzeti kormányokat tömörítő Tanácsot, hogy hajtsák végre a közös ütemtervet azzal a céllal, hogy 2024 márciusáig minden előterjesztett javaslatot elfogadjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!